• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

Covid-19: A legtöbb fertőzés a családban történik

Lapszemle 2020.06.23 Forrás: qubit.hu
Covid-19: A legtöbb fertőzés a családban történik

A legtöbb fertőzés a közvetlen vagy tágabb családban történik, bár a kiterjedésük nem túl nagy.

A járvány megfékezése után az egyik legfontosabb feladat, hogy elkerüljük a második hullámot és a vele járó újabb lezárásokat. A járvány letörésével időt is nyertünk, hogy jobban megismerjük a vírus terjedésének jellemzőit és az általa okozott betegségeket. Amikor márciusban Európa jelentős része bezárkózott, még csak távol-keleti adatok álltak rendelkezésre, mára ehhez csatlakoztak az európai, észak-amerikai és ausztrál megfigyelések is - írta a qubit.hu.

A megfigyelések közös pontja, hogy a fertőzések jellemzően zárt belső térben történnek, ahol az emberek hosszabb időt töltenek. Ezzel összecseng, hogy a járvány első 50 napjának adatai alapján Kínában azokban a városokban volt kevesebb eset a lokális járvány kitörésének első hetében, amelyek felfüggesztették a városon belüli tömegközlekedést, bezárták a szórakozóhelyeket és betiltották a nagyobb csoportosulásokat.

Több ország esetszámának és korlátozó intézkedéseinek elemzésével megállapítható, hogy a legnagyobb hatása az éttermek, szórakozóhelyek, boltok, edzőtermek bezárásának van, ezt követi a csoportosulások tiltása, a határok lezárása és a munkahelyek bezárása. Az iskolabezárások csekély hatással járnak.

Kína Hupej tartományon kívüli részében megfigyelt, legalább három megbetegedéshez vezető 318 gócpont elemzésével elmondható, hogy a legtöbb fertőzés a közvetlen vagy tágabb családban történik. Az otthoni fertőzések kiterjedése nem túl nagy (nem is lehet az), hiszen a kínai családok többségében egy gyerek van, és legfeljebb a nagyszülőkkel élnek egy fedél alatt.

Ráadásul a családon belül sem 100 százalékos a fertőzés átadása. Előfordul, hogy valaki rövidebb időt, néhány napot vagy akár csak órákat tölt együtt egy fertőzöttel, és elkapja a betegséget, de olyan eseteket is feljegyeztek, hogy valaki végig egy fertőzött mellett maradt, és nem fertőződött meg.

A családon belüli átadás másik általános jellemzője, hogy a gyerekek kisebb mértékben fertőződnek meg, mint a felnőttek: a fenti 10–20 százalék körüli általános valószínűség gyerekek esetében mindössze 4 százalék. Egy másik tanulmány azt találta, hogy a gyerekek csak olyan gyakran kapják el a vírust, mint a családdal nem együtt élő, közelebbi kapcsolatok. Ebben a tekintetben a koronavírus-járvány markánsan eltér az influenzajárványoktól, amelyek inkább hatnak a gyerekekre. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink