• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Covid-helyzet: egy fontos kérdésre nincs válasz

Lapszemle 2023.09.27 Forrás: InfoStart
Covid-helyzet: egy fontos kérdésre nincs válasz

A felvehető vakcinák „ha nem is 100 százalékos, de még mindig sokkal nagyobb védettséget adnak, mint a semmi.”

A koronavírus Eris variánsa Magyarországon is jelen van, fertőzőképessége és terjedési sebessége feltételezhetően nagyobb, mint a korábbi variánsoké, a súlyos megbetegedés kialakulásának veszélye viszont alacsony – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Az NNGYK arra figyelmeztet: oltás van és továbbra is kérhető, az általános egyéni higiénés óvintézkedések betartása pedig ezúttal is javasolt - írja az infostart.hu.

Mind Európában, mint hazánkban emelkedő esetszámok vannak, de a kórházi ápolások, illetve a súlyos lefolyású fertőzéseknek a száma és aránya nem növekedik, legalábbis drasztikusan – nyilatkozta a napokban a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője. Ezt erősítette meg a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ is az InfoRádiónak küldött válaszában. Eszerint az Eris variáns jelen van, fertőzőképessége és terjedési sebessége pedig feltételezhetően nagyobb, mint a korábbi variánsoké.

Az NNGYK hangsúlyozta, hogy a magyar lakosság átoltottsága magas, a többség három oltást is felvett, ami erős védelmet ad egy esetleges újabb fertőzés ellen. Erre Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese is kitért a rádiónak adott interjúban: a koronavírus-fertőzés alapvetően nem okoz olyan masszív, hosszú távú és hosszú időn túli védettséget a szervezetben, mint az oltás. „De már lassan utóbbi is kikopóban van” – jegyezte meg a szakértő.

Az új variáns és az oltások kapcsolatáról még folyamatban vannak a kutatások, de jelen tudás szerint az eddig alkalmazott vakcinák hatékonyak lehetnek az Erisszel szemben is. Jakab Ferenc biztos, hogy képesek a fertőzést és a súlyos lefolyású betegséget megelőzni. „Ha nem is 100 százalékos, de még mindig sokkal nagyobb védettséget adnak, mint a semmi.”

...

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ az InfoRádió megkeresésére azt a tájékoztatást adta, hogy továbbra is van lehetőség az oltásra; a Pfizer-vakcina a háziorvosoknál és az oltópontokon is elérhető. Jelenleg országszerte a megyei kórházakban, illetve Budapesten 5 kórházban működik oltópont. Ez a Dél-pesti Centrumkórház, az Észak-Budai Szent János centrumkórház, a Semmelweis Egyetem, a Honvédkórház és a Szent Imre Kórház.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink