• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Covid teszt-kisokos: így kell használni a gyorsteszteket

Lapszemle 2022.07.14 Forrás: Pénzcentrum
Covid teszt-kisokos: így kell használni a gyorsteszteket

Ma már léteznek megbízható önmintavételes antigén gyorstesztek, melyeket bármely patikában, diszkontokban, bezinkutaknál is meg lehet vásárolni.

Magyarországon és Európa-szerte növekedésnek indultak a koronavírusos esetszámok, a nyári hullám váratlanul érheti a szakembereket, az egészségügyet és a lakosságot is. A vírus kimutatására ma már léteznek megbízható önmintavételes antigén gyorstesztek, melyeket bármely patikában, vagy akár diszkontokban, bezinkutaknál is meg lehet vásárolni. Önellenőrzésre, gyanús tünetek esetén, vagy utazás előtt sokan így bizonyosodnak meg arról, elkapták-e a koronavírust. Nyaralás alatt is jó, ha van nálunk gyorsteszt, szükség esetére. Hogyan kell használni az önmintavételes antigén tesztet? Mire figyeljünk a gyorsteszt használata során? Hogyan olvassuk le a covid antigén gyorsteszt eredményét? A Pénzcentrum videóban megmutatja. 

Önmagunk tesztelésére gyanús tünet vagy koronavírusfertőzöttel való találkozás esetére tehát idén nyáron is érdemes otthon tartani antigén gyorstesztet, melyet megvásárolhatunk patikákban, drogériákban, vagy más árusítóhelyeken (boltokban, benzinkutakon). A gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásra jogosult üzletek listáját az OGYÉI honlapján lehet megtalálni, mely hasznos lehet olyan helyen, ahol nincs a közelben gyógyszertár, vagy pl. hétvégén, ha messze van az ügyeletes patika. Az 1200 árusítóhely között van többek között számos Penny, Lidl, Rossmann és dm áruház, rengeteg Mol és egyes OMV benzinkutak.

Nyaralás előtt önellenőrzésre is érdemes beszerezni antigén gyorstesztet, illetve az úti patika - az utazás alatt szükséges alapvető gyógyszerkészlet - részeként ajánlott magunkkal vinni. Emellett egyes országokba a beutazásnak továbbra is feltétele a negatív teszt, illetve sok helyen csak akkor, ha az oltottság nem igazolható (leggyakrabban 72 órás PCR vagy 24 órán belül elvégzett hivatalos antigén teszt szükséges). Aki biztosra akar menni, előtte tudja tesztelni magát otthoni gyorsteszttel, hiszen az üzletekben kapható antigén gyorstesztek ára a mintelvétel módjától, gyártótól, árusítóhelytől függően 1200-5000 forintba kerül, míg a hivatalos antigén teszt vagy PCR 10-20 ezer forintba is kerülhet.

Fontos kiemelni, hogy antigén és nem antitest tesztekről van szó, amelyek nem a koronavírus jelenlétét mutatják ki, hanem hogy kialakult-e a védettség. A felhasználása így teljesen más, nem mutat pillanatnyi fertőzöttséget! 

A fals, vagyis téves negatív eredmény nem feltétlenül a teszt "hibája", hanem abból is adódhat, hogy rosszul végzi el valaki az önmintavételt. 

A teljes cikk a Pénzcentrumon olvasható. 

Legolvasottabb cikkeink