A betegeket ellátó orvosok megállapították a botulizmusfertőzést.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hosszú, több hétig tartó eljárás keretében vizsgálja azokat a termékeket, amelyek a gyanú szerint az ételmérgezést okozták közölte tegnap a Nébih, holott az első hírek arról szóltak, hogy már tegnap tájékoztatják a közvéleményt és az érintett céget, a Gourmand Companyt – írja a Népszava – online.
A készítmények gyártója, Keksz Zsolt egri kistermelő, mind pedig a forgalmazó Gourmand Company készségesen együttműködött a hatóságokkal. Mindezzel együtt a Gourmand Company ügyvezetője feltételezi, hogy nem a cég termékei okozták a megbetegedéseket.
A Népszava a Nébihtől többek között megkérdezte azt is: milyen következményei lehetnek annak, ha nem a megnevezett és az eset után nyilvánvalóan csőd szélére kerülő cégek a felelősek a mérgezésért. A lap azonban tegnap még nem kapott választ a Nébihtől. Az tény, ha emberi életek forognak kockán (a botulizmus akár halált is okozhat), a hivataloknak nincs lehetőségük mérlegelésre a nyilvánosság tájékoztatásában. Ugyanakkor a lap megtudta: a kolbászmérgezésnek is nevezett fertőzést nem homogén szennyeződés okozza, tehát egyáltalán nem bizonyos, hogy a gyártó minden termékének üvegében ki lehet mutatni, lehet, hogy csak néhányba került Clostridium botulinum baktérium.
Amennyiben nem találnak ilyen üveget, kérdés, hogyan tudják hitelt érdemlően bebizonyítani a gyártó, vagy a kereskedő felelősségét, aki viszont közben nagy valószínűséggel tönkrement, hiszen aligha akad ember, aki ezek után megvenné a termékeit – jegyzi meg a portál.