• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csak könyvből senki nem lesz gombaszakértő

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu - heol.hu

A törvény szerint minden önkormányzatnak foglalkoztatnia kellene gombaszakértőt.

Csongrád megyében mégis csak heten vannak a szakellenőri nyilvántartásban. Az életével játszik, aki nem viszi el szakemberhez az erdőben szedett gombát. Nagyon száraz volt a nyár, így most egyszerre nő mindenféle gomba. Az emberek pedig összeszedik. Szakértői ellenőrzés nemigen van, holott törvény kötelez minden önkormányzatot, hogy településén gombaszakértőt alkalmazzon. Csongrádon sem nagyon törődnek ezzel, de ha keresnek, barátságból természetesen bárkinek átvizsgálom az összegyűjtött gombáját – mondta Gyapjas Mihály, aki 45 éve nyilvántartott gombaszakellenőr – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

A szakember szerint „nagyon kevés őrült van", aki elvégzi a gombaszakértői iskolát, ráadásul saját költségén nyilvántartásba véteti magát. Csongrád megyében elmondása szerint tucatnyi gombafajta honos, nagy számuk elsősorban a kiterjedt erdőknek köszönhető. Alig volt olyan gombász, akinek kosarában ne találtam volna mérgező gombát, miután elhozta megmutatni a szedését. Könyvből ezt a mesterséget nem lehet megtanulni! Az élelmiszeripari egyetemen egyik professzorom is azt mondta nekem: „Fiam, ez az a szakma, amit nem lehet kettesre tudni" – tette hozzá Gyapjas Mihály, aki szerint a gyilkos galóca az egyedüli olyan gombafaj, amelyből ha csak egy picit is fogyaszt az ember, a halál szinte borítékolható.

Az első tünetek jellemzően az elfogyasztás után 36–72 órával jelentkeznek, amikor már az összes méreganyag felszívódott, a szervek kezdenek leállni, így gyakorlatilag menthetetlen az illető – magyarázta a szakember, aki az amatőr gombaszedőknek azt ajánlja, mindenképpen vigyék szakemberhez a gombákat, mert fénykép vagy forma alapján sem lehet mindig megkülönböztetni az ehetőt a mérgezőtől.

A témával kapcsolatban a heol.hu portálja így ír: Az idei esztendő, különösen pedig az utóbbi hetek esős időjárása kedvezett a gombák fejlődésének, ám nemcsak az ehető fajták szaporodnak el, hanem a kisebb-nagyobb mértékben mérgezőek is. A legnagyobb kockázatnak akkor tesszük ki magunkat, ha az erdei gombát ellenőrizetlen forrásból vásároljuk, illetve magunk szedjük ugyan, de arra már nem vesszük a fáradtságot, hogy bevizsgáltassuk – állítják egybehangzóan a szakemberek, akik szerint az emberek többsége tisztában is van a veszéllyel, de mégis előfordul időről-időre, hogy valaki kockáztat, és akkor többnyire meg is van a baj.
Szerencsésebb esetben az enyhén mérgező fajták valamelyikéből fogyaszt valaki, és akkor megúszható kisebb rosszulléttel is.

Kevésbé mérgező fajta például a nagy döggomba, ami gyomorirritációt okoz, ez hányással, hasmenéssel jár. A beteg állapota egy nap alatt rendbe tehető gyomormosással, aktív szén bevitelével, folyadékpótlással és gyomorvédő gyógyszerrel. Más a helyzet azonban a gyilkos galócával, amelynek fogyasztása két napig nem jár tünetekkel, és amikor már a panaszok jelentkeznek – hiszen az elfogyasztott étel rég felszívódott – nincs mit kimosni a szervezetből. Ez a gomba máj- és veseelégtelenséget okoz, ami akár végzetes is lehet. A túlélésnek sok összetevője van, függ a beteg általános állapotától, a megevett mennyiségtől.