• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csak nálunk kell a gyógyszerhez a recept

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Egy sürgősségi fogamzásgátló az uniós tagállamok között egyedül Magyarországon maradt vényköteles.

Huszonnyolc másik országban március vége óta szabadon lehet vásárolni a patikákban. A hazai nőgyógyászok véleménye megoszlik a kérdésben – írja a Népszava – online.

Az Európai Bizottság a sürgősségi fogamzásgátló szabad forgalmazását ajánlotta a tagállamoknak azután, hogy az Európai Gyógyszerügyi Hivatal tavaly novemberben erre javaslatot tett. Az Unió legtöbb tagállamában korábban is recept nélkül lehetett megvenni az uliprisztál-acetátot tartalmazó, a peteérést késleltető, esemény utáni tablettát, de hazánk mellett a horvát, lengyel, német és olasz nőknek is orvoshoz kellett fordulniuk, ha szükségük volt rá. Ma már csak a magyarok rohannak a nőgyógyászokhoz vényért.

A Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság Elnöke, a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság Alelnöke a H2Online beszámolója szerint főként a kétségbeesett fiataloknak kínált megoldás miatt a gyógyszer előnyeit hangsúlyozza. Párducz László szeretné széles körben megismertetni, hogy nem kell várakozni a védekezés nélküli szeretkezés után, hiszen van megoldás, hogy elkerülhessék a nem kívánt terhességet.

Az egészségügyi államtitkárság ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy a teherbeesés ellen az aktus után öt napon, vagyis 120 órán belül bevett tabletta csak orvosi és gyógyszerészi háttérrel alkalmazható biztonságosan, hiszen bármikor előfordulhat valamelyik alapanyaggal szemben kialakuló allergia, asztma, de májbetegségek esetén is indokolt a fokozott óvatosság.

Turcsányi Attila, a XVI. Kerületi Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat vezető főorvosa többnyire akkor találkozik az esemény utáni tablettát kérő páciensekkel, amikor aktus közben kiszakadt az óvszer, ezért a nők megijednek a terhesség lehetőségétől. Előnyöket és hátrányokat mérlegelve azt mondja, a hormondózis sokaknál okoz vérzészavarokat, különösen akkor, ha néhány héten belül többször alkalmazzák, de ugyanúgy fennáll a trombózis kockázata is a veszélyeztetett csoportoknál, mint a rendszeresen szedett fogamzásgátlók esetében. Ezek alapján ő is azt mondja, legyen orvosi kontroll a tabletta beszedése előtt, bár komoly szövődmény még nem fordult elő a praxisában.

Ugyanakkor Turcsányi doktor is látja, hogy egy hosszú hétvégén nem lehet megoldani a sürgősségi gyógyszer felírását, mert ügyeletben még a női klinikák sem adhatnak ki ilyen receptet. Hétköznap sem egyszerű bejutni a rendelésekre, de azért ez szerinte megoldható, ha van ideje és türelme a páciensnek.