• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csak tíz és félezer tandíjmentes egyetemistát akarnak

Lapszemle Forrás: Népszabadság online - MTI

Harmadára csökkentenék az állami teljes ösztöndíjas hallgatói helyek számát.

Elképesztően brutális tervezet kerül a kormány elé: az MTI úgy értesült, hogy a humántárca javaslata alapján jövőre csaknem a harmadára csökkennének az állami teljes ösztöndíjas, vagyis százszázalékosan finanszírozott keretszámok, tehát a mostani 27 250 helyett 10 480-an vehetnének részt ilyen képzési formában. Az e­lőterjesztés szerint az ideinél majdnem tízszer több, 46 330 részösztöndíjas helyet osztanának szét ugyanakkor a felsőoktatási intézmények ­között - írta a Népszabadság.

Csakhogy a részösztöndíjas képzés elbukott az idei tanévben: az így meghirdetett helyeknek mindössze a 35 százalékát sikerült feltölteni – nem véletlenül. E finanszírozási formában ugyanis a képzés költségeinek felét a hallgatók, a másik felét az állam állja. Viszont ennek ellenére a részösztöndíjasoknak ugyanúgy alá kell írniuk a magyarországi munkavállalásra kötelező hallgatói szerződést, mint azoknak, akik nem fizetnek, vagyis a képzési idejük kétszeresét kell idehaza ledolgozniuk.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) úgy látja, ha igazak a jövő évi felsőokta­tási keretszámokról szóló információk, akkor Magyarországon lényegében bevezették a tandíjat. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke az MTI-nek azt mondta, a két héttel ezelőtt tervezett mintegy 30 ezres keretszám is elfogadhatatlan volt, de a most napvilágot látott tízezres tervezetre „nem talál szavakat".

A Népszabadság úgy tudja, a nemzetgazdasági tárca keményen tárgyalt az oktatási államtitkársággal az önfenntartó felsőoktatás megvalósítása érdekében, s végeredményben emiatt dobták vissza a korábbi, 30 ezres keretszámú koncepciót. Volt olyan pillanat is, amikor a helyzet úgy állt, hogy a kormány elé olyan előterjesztés kerül, amelyben egyetlen teljesen államilag finanszírozott hallgatói hely sem lett volna – ezt azonban levették a napirendről.

Az MTI ismertetése szerint a teljes állami ösztöndíjas keret a felsőoktatási szakképzésben 200, az alapképzésben 7710, az egységes, osztatlan képzésben 2380, a határon túli kihelyezett képzésben pedig 40. Agrár képzési területen 300, bölcsészeti képzésben 550, informatikai képzésben 800, műszaki területen 1200, orvosi képzésben 2350, pedagógusképzésben 1150, sportterületen 100, társadalomtudományi területen 270, természettudományi területen 800, művészeti képzésben 100, művészetközvetítési területen pedig 40 a teljes állami ösztöndíjas keretszám.

A Magyar Rektori Konferenciát (MRK) nem keresték meg a jövő évi felsőoktatási keretszámokról szóló, a sajtóban előző nap megjelent javaslattal - közölte a szervezet társelnöke az MTI kérdésére szerdán. Sándorné Kriszt Éva elmondta: másfél hete volt egy kormányrendelet-tervezet a rektori konferencia előtt, amely 33 840-ben határozta meg a teljes állami ösztöndíjas hallgatók keretszámát, míg a részösztöndíjra 5 ezres keretet rögzítettek. Ezt a rektori konferencia nem tartotta elfogadhatónak, mert több mint 20 százalékos csökkenést jelentett volna a tavalyi évhez képest. Számos ország példája mutatja, hogy az oktatás korszerűsítésével lehet a gazdaságot fellendíteni - közölték.

A rektori konferencia nem látta az előterjesztést
Az MRK szerint ahhoz, hogy az ország sikeres legyen, az oktatásból nem pénzt kellene kivonni, hanem befektetni kellene. Azt is javasolták, hogy az ötezres részösztöndíjas létszám kerüljön át a teljes ösztöndíjas létszámhoz, az a tapasztalat ugyanis, hogy ennek a finanszírozási formának csak mintegy 35 százalékát töltötték fel, 2012-ben, az 5550 főből 1961-an éltek a lehetőséggel - jegyezte meg.

Sándorné Kriszt Éva kitért arra is: a Diákhitel 2 mentőöv lehetne a továbbtanulni vágyóknak, ami kedvező pénzügyi konstrukció, de november 30-ig csak 4950-en vették igénybe mintegy egymilliárd forint értékben.

Lehetne ösztöndíjakat alapítani vagy szponzorokat keresni, de ez sem elterjedt még Magyarországon - vélekedett. Az MRK szerint ez a fajta radikális és hirtelen keretszámcsökkenés nem fogadható el, nem tud hozzá alkalmazkodni sem a felsőoktatás rendszere, sem a pályázók.

Ha megjelenik a keretszámokról szóló kormányrendelet, a Magyar Rektori Konferencia összeül, és kialakítja álláspontját - jelezte a társelnök.

(A 2012 szeptemberében induló tanévben az államilag finanszírozott orvostudományi alapképzés keretszáma 2800, a részösztöndíjas helyek száma 100 volt- Weborvos)

Túl sok az oktató a hazai egyetemeken?