• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csaknem 60 ezer esetet láttak el egy év alatt a Csongrád megyei mentők

Lapszemle 2024.05.13 Forrás: delmagyar.hu
Csaknem 60 ezer esetet láttak el egy év alatt a Csongrád megyei mentők

Két mentőállomáson végeztek felújítási munkálatokat és már egy új, szegedi mentőállomás építéséről is elindult a gondolkodás.

1887 május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület, valamint 1948-ban az Országos Mentőszolgálat. A szolgálat születésnapja alkalmából Zentay Attilával, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének igazgatójával beszélgetett a délmagyar.hu a vármegye mentőinek elmúlt egy évéről.

- A 2022-es évhez képest megemelkedtek a feladatszámok: vármegyénkben 56 ezer 654 eset volt. Ehhez mentőautóink 1,4 millió kilométert futottak, hívásirányítóink pedig 104 ezer hívást kezeltek – kezdte az adatokkal az orvosigazgató. Utóbbiban benne van a 1830-as számra érkezett több mint 22 ezer ügyeleti hívás is, tavaly október óta ugyanis az alapellátás ezen része is a mentőkhöz tartozik.

Büszke vagyok az ügyeleti ellátás megszervezésére, amelyet a kiváló vezetői csapatnak köszönhetően hiánytalanul tudtuk megoldani. A munkába bevontuk az abban résztvevő háziorvosokat és a Magyar Orvosi Kamara vármegyei szervezetének háziorvosi munkacsoportját is, hiszen párbeszéd kell a jó ellátáshoz. Az országban egyébként nálunk a legmagasabb a háziorvosok részvétele ebben a szolgáltatásban: 98 százalékos az arány – tette hozzá Zentay Attila.

Nemcsak ebben egyedülálló egyébként a vármegyei szervezet, hanem a részvételükkel kiépített heveny stroke ellátásban is. – A Neurológiai Klinikával együtt olyan speciális betegutat dolgoztak ki, mely alapján azokat a betegeket, akiknél artériás érelzáródásuk esetében a kémiai vérrögoldás nem lehetséges, a mentőegység közvetlenül Szegedre hozza, így órákkal korábban megkaphatják az ellátást, mintha a legközelebbi stroke osztályra vinnék első körben. Ezt a rendszert már kétszer díjazták az Angels-díj gyémánt fokozatú elismerésével – mutatta az irodában díszelgő elismeréseket.

A mentőkre az utóbbi években több feladat is extra terhet rótt: a Covid után ilyen volt az ügyeleti ellátás megszervezése.

– Most, hogy ezek már nem visznek el plusz energiát, a hangsúly a szakmai munka fejlesztésére kerül – mondta el az igazgató. Az Országos Mentőszolgálat által szervezett éves képzésen túl a régió mentődolgozói számára kidolgoztak egy új, kötelező képzési tervet is, amely révén munkaidőben tudják majd gyakorlati tudásukat fejleszteni. További részletek a teéjes cikkben