• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Családbarát szülészet a debreceni kórházakban

Lapszemle 2020.02.06 Forrás: dehir.hu
Családbarát szülészet a debreceni kórházakban

Olyan telemetrikus észlelő berendezéseket is vásárolnak, amelyekkel a vajúdó nők szabadon mozoghatnak, tetszőleges pozícióban vajúdhatnak.

Összesen 212 millió forintot nyert a Debreceni Egyetem a családbarát szülészet pályázati program második ütemén – írja a dehir.hu. A Debreceni Egyetem közölte, az elnyert támogatást képzésre, infrastruktúra-korszerűsítésre és eszközbeszerzésre fordíthatják az egyetem által fenntartott két kórházban.

A pályázat keretében a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika 55 millió forintos támogatást kap, melyet egyebek mellett a szülőszoba teljes felújítására, valamint a szülőszobához tartozó vizesblokkok korszerűsítésére fordít.

Az elnyert összeg révén lehetőség nyílik egy alternatív szülőszoba kialakítására, ahol a kismamák egy szülőkádban, a vízben hozhatják világra gyermeküket.

Az alternatív szülőszobában víz alatt is működő, magzati szívhang hallgató készülék is helyet kap majd. A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika jelentős támogatást nyert az intézményben dolgozó 25 munkatárs (orvosok és szakdolgozók) képzésére, melynek célja a családbarát szemlélet erősítése.  

A szintén az egyetem fenntartásában működő Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Szülészeti Osztálya 50 millió forintot nyert a pályázaton, melyet célzottan és szigorúan ellenőrzött módon a szülő nők komfortjára, biztonságára és a természetközeli szülések körülményeinek megvalósítására fordít.

Az összegnek két fő felhasználási területe közül az egyik azon infrastruktúra minőségének javítása, amelyekkel a szülő nők találkoznak.

Ennek részeként megújulnak a burkolatokat, a fürdőszobák és a mellékhelyiségek, valamint kialakítanak egy lakásszerű szülőszobát, ahol meghitt körülmények között, családtagokkal együtt és/vagy dúla részvételével élheti át a szülő nő élete nagy pillanatát.

Az osztály olyan telemetrikus észlelő berendezéseket is vásárol, amelyekkel a vajúdó nők szabadon mozoghatnak, tetszőleges pozícióban vajúdhatnak, a méhen belüli magzatról mégis megbízható információkat kapnak a szakemberek.

Legolvasottabb cikkeink