• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Családokat fosztanak meg az ápolási díjtól

Lapszemle 2019.11.20 Forrás: atv.hu
Családokat fosztanak meg az ápolási díjtól

A GYOD mellé egy szigorú szempontrendszer került, ami csak a fizikai akadályozottságot vette figyelembe.

Szigorú pontozási rendszer alapján osztják az ápolási díjat, amit jól jelez, hogy a szakértők olykor még az orvosi véleményt is felülírják, családokat fosztva meg a támogatástól. Csordás Anett, a Lépjünk, hogy léphessenek! Egyesület vezetője azt is elmondta: ha sportcsarnokokra van pénz, akkor a szeretteiket hősként ápolókra is kellene, hogy legyen - írja az atv.hu.

Egészen érdekes történet látott napvilágot az utóbbi napokban, a közösségi médiában. Egy édesanya – akinek nem mellesleg van egy sérült gyermeke – arról számolt be, hogy megvonták gyermekétől az ápolási díjat, miután úgy nevelte, hogy valamilyen szinten képes legyen ellátni magát, így a szendvicskészítés és üdítő melegítése mellett az önállóan felöltözéssel és a WC egyedüli használatával sem adódnak problémák. A szakértő ezek alapján megállapította, hogy a fiatal önellátó, így pedig az ápolási díjra sem jogosult, csakhogy – emelte ki az édesanya a posztban – gyermeke továbbra is képtelen az önálló életvitelre, miután egy zsömlét sem tud megvenni magának, késsel ön- és közveszélyes és állandó felügyeletet igényel.

Az otthonápolási díjjal kapcsolatban Csordás Anett volt az ATV Start című műsor vendége. Emlékeztetett arra, hogy öt éve dolgoztak azért, hogy a hozzátartozóikat otthon ápoló családoknak méltó anyagi és erkölcsi megbecsülésük legyen. Januárban bevezették a GYOD-ot, ami közel húszezer családot érintett és egy jó dolog. Emellett ugyanakkor – tette hozzá – van egy további 30 ezres réteg, aki a felnőtt hozzátartozóját ápolja, és akinek esetében 60 ezer forintban van maximálva az ápolási díj felső határa. A „Lépjünk, hogy léphessenek!” Egyesület vezetője szerint nem volt indoklás, úgy véli, hogy a lehető „legolcsóbb” megoldást igyekeztek megkeresni.

A GYOD egyébként január elsején jelent meg, amivel a legnehezebb helyzetben lévő családoknak járó összeg is a kétszeresére nőtt és automatikusan mindenki bekerült. Csakhogy egy szigorú szempontrendszer került mellé, ami csak a fizikai akadályozottságot vette figyelembe, vagyis ha valaki nem tud önállóan étkezni vagy használni az illemhelyet. Azt viszont nem, hogy egy ember intellektuálisan is lehet sérült, mint például, ha valaki 28 évesen is egy 6 éves gyerek szintjén van. Hiába tudják kitörölni a feneküket – emelte ki Csordás Anett –, ha mégis 24 órás felügyeletre van szükségük.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink