• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csalódni fognak februárban a gyedes anyukák

Lapszemle Forrás: Békés Megyei Hírlap Online

A kormány kompenzálást tervez, de természetesen ez nem érint mindenkit majd.

A postás az adójóváírás megszüntetése miatt több ezer forinttal kevesebb pénzt visz azoknak, akiknek szülés előtt kevesebb volt a bérük havi 168 ezer forintnál. A gyed maximuma a minimálbér kétszeresének 70 %-a lehet. A minimálbér 2011-ben 78 ezer forint volt, január 1-jétől pedig 93 ezer forintra növekedett. Tavaly a gyed legmagasabb összege 109 ezer 200 forint volt, napjainkban pedig elérheti a 130 ezer 200 forintot is, abban az esetben, ha az anyuka jövedelme a szülés előtt elérte a bruttó 196 ezer forintot - írja a Békés Megyei Hírlap Online. Tavaly egyébként a gyed maximális összegéhez elég volt 160 ezer forintos havi jövedelem.

A minimálbér emelésével a gyedesek közül azok járnak jól, akik keresete legalább 168 ezer forint volt. A 160 ezres bruttó bérrel rendelkező gyedes anyukák már 4000 forintot „buknak": minél kisebb volt valakinek a havi jövedelme, annál többet. Bruttó 78 ezer forintnál havi 8 ezer 902 forintot. (Körülbelül egyébként ennyibe kerül egy kisgyermek pelenkája egy hónapban.) A gyeden lévőkhöz hasonlóan járnak a terhességi gyermekágyi segélyben részesülők (tgyás) is.

A kevermesi Gyüre Éva Eszter általános iskolai némettanár, aki férjével három gyermeket nevel. Márk 6 és fél éves, Milán 5 éves, Elina pedig 14 hónapos. Első gyermekük 2005-ben született, majd nem sokkal utána jött a második fiú. Milán kétéves volt, amikor az anyuka visszament dolgozni, mert kellett a pénz. A házat, az autót svájci frankos hitelre vették fel – mondja az anyuka. Akkoriban körülbelül 70 ezer forint volt a gyede. A férje fizetésével együtt kevés volt a megélhetéshez — meséli a lapnak a fiatalasszony, aki most Elinával van gyeden.

Eddig decemberben kapta a legtöbb gyedet, 77 ezer 900 forintot. A tévében hallott róla, hogy az adó miatt a januári gyed kevesebb lesz. Az ott mutatott táblázat alapján a fiatalasszony úgy saccolja, 7-8 ezer forinttal, vagyis 10 százalékkal kap majd kevesebbet.

Hogy nagyjából mire is elég ez a havi gyed? – számolgat az anyuka. Nos, a kislány pelenkája 10 ezer forint körüli, a tápszer pedig 4 ezer. Ruhát szinte minden hónapban kell venni valamelyik gyermeknek. Ha egyikük megbetegszik, az orvos, a gyógyszer költsége ugyancsak 10 ezer körüli.

Az édesanya úgy véli, ha a férje nem dolgozna, a gyedből nem élnének meg, a kapott pénze a hitelre sem lenne elég, ezért úgy tervezi, ha Elina kétéves lesz, újból keres munkát. A 28 ezer forintos gyest végképp nem engedhetik meg maguknak.

A kormány tervei szerint adójóváírást igényelhetnek a tgyáson, illetve gyeden lévők, de nem mindenki. Csak azok kérhetik a kiegészítést, akik 2011. december 31-én már és 2012. január 1-jén még ugyanazt a juttatást kapták: tgyást vagy gyedet. Vagyis akik december 31-én még terhességi gyermekágyi segélyben részesültek, január 1-jétől pedig gyedben, elesnek a kompenzációtól. „Pótlást", azok sem kaphatnak, akik idén szültek, vagy szülnek.

A kompenzáció összege havi 100 és 9500 forint közötti lehet, ami nem automatikusan jár, hanem igényelni kell az ellátást folyósító társadalombiztosítási kifizetőhelytől, a munkáltatótól, vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól.