• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Csalódottnak, megalázottnak érzik magukat a maradók

Lapszemle 2021.03.10 Forrás: hvg.hu
Csalódottnak, megalázottnak érzik magukat a maradók

Orvosok és egészségügyi szakdolgozók is csalódottságról, a választási lehetőség hiányáról beszéltek az új szerződésükkel kapcsolatban.

Megalázottnak érzik magukat, és keserű szájízzel írták alá új szolgálati jogviszonyukat a hvg.hu-nak nyilatkozó orvosok és egészségügyi dolgozók, akik maradtak a rendszerben. Az okok között nem csak a magasabb bér szerepel, sokan hivatástudatból, mások a biztonság miatt és akadtak, akik szakmai szempontból döntöttek az aláírás mellett. A Magyar Orvosok Szakszervezete szerint egészségügyi dolgozók nem rendelkeznek olyan közhatalommal, ami indokolna ilyen szigorú korlátozásokat - írja a hvg.hu.

„Mindenki megalázottnak érzi magát, nagy csalódás volt az egész, ráadásul anélkül lett átnyomva, hogy érdemben átbeszélték volna velünk” – mondta egy vidéki kórház orvosa, mikor arról kérdeztük, jó szívvel írta-e alá az új jogviszonyt.

A kormány győzelmi jelentésként kommunikálta, hogy március 1-ével az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka belépett az egészségügyi szolgálati jogviszonyba – vagyis a 4000 kilépő mellé jutott 106 ezer maradó szakember -, azonban a hvg.hu-nak nyilatkozó más orvosok és egészségügyi szakdolgozók is csalódottságról, néhány esetben a választási lehetőség hiányáról beszéltek az új szerződésükkel kapcsolatban.

Az egészségügyi dolgozók többsége azt sem érti, miért akkor állították őket kész tények elé, amikor a koronavírus-járvány miatt egyébként is a végletekig leterheltek, stresszesek és sokakat a lakóhelyétől távolabbi intézményekbe rendeltek. Arról nem is beszélve, hogy a szerződés sem átlátható, ami tovább növeli a szorongást. Nem tisztázottak az ügyeleti díjak, a szabadságok és az sem nyugtatja meg őket, hogy az egyoldalú módosításhoz még csak kormányrendelet sem kell, elég hozzá az Országos Kórházi Főigazgató utasítása. Az ellenszegülést fokozta, hogy sokan az utolsó utáni pillanatban kapták meg azt a szerződést, ami döntő fontosságú a karrierjük, sőt a további életük szempontjából.

Ilyen körülmények között sokan még a megemelt béreknek sem tudtak maradéktalanul örülni, és „keserű szájízzel” írták alá a dokumentumot, aki pedig maradt, azt nem feltétlenül az anyagi szempont motiválta.

 

További részletek a cikkben. 

 

Legolvasottabb cikkeink