• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Csató Gábor: A mentés prioritás

Lapszemle 2018.09.01 Forrás: magyarhirlap.hu
Csató Gábor: A mentés prioritás

A kormány döntése értelmében az idén újabb 25 mentőállomás felújításának, építésének előkészületei kezdődhetnek meg.

Összesen harmincegy új mentőállomás épült az országban 2010 óta, valamint ezzel párhuzamosan nyolc úgynevezett Mentési Pontot hoztunk létre, de emellett 104 régebbi építésű mentőállomást is felújítottunk, dinamizáltunk – tájékoztatta a Magyar Hírlapot Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, akit a közelgő országos mentősnap alkalmából kértünk fel arra, hogy összegezze a legfrissebb eredményeket, illetve vázolja, milyen körülmények között dolgoznak ma a mentősök. Mint mondta, a dinamizálás célja elsősorban a kivonulási idő csökkentése volt, a mentőállomásoknál motorizált garázskapukat építettek be, és az épületek energetikai korszerűsítését is elvégezték.

A fejlesztések másik célja az volt, hogy a mentőállomások eddigi funkcióit a korábbinál jobban és hatékonyabban kihasználhassák, aminek elsősorban a betegek látják a hasznát, viszont a mentődolgozók munkáját is megkönnyíti. Ennek a pozitív hatásait már tapasztalhatják.

Csató Gábor felhívta a figyelmet arra is, hogy nem mellékes szempont ilyenkor az üzemeltetési költségek csökkentése sem: ennek érdekében megtörtént a nyílászárók részleges cseréjére, hőszigetelést kaptak az épületek, de a fűtési- és melegvíz rendszert például napkollektorral, vagyis a legmodernebb technológiával szerelték fel.

A főigazgató hangsúlyozta, a munkát ezzel még korántsem tekinti lezártnak, sőt, a kormány döntése értelmében az idén újabb 25 mentőállomás felújításának, építésének előkészületei kezdődhetnek meg. Minderre azért van lehetőség, mert az Országos Mentőszolgálat fejlesztését a kormány prioritásként kezeli – mondta a Magyar Hírlapnak Csató Gábor.

Megkerülhetetlen kérdés a mentődolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülésének erősítése, ami a főigazgató szerint most is folyamatosan zajlik, s mint a lapnak elmondta, Nagy Anikóval, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkárával teljes egyetértésben dolgoznak a hivatás társadalmi elismertségének javításán.

A főigazgató különösen fontosnak tartja, hogy a kormány támogatásának köszönhetően többlépcsős béremelés zajlik az Országos Mentőszolgálatnál. Ez a folyamat a 2016-os, átlagosan 26,5 százalékos béremelkedéssel kezdődött, majd tavaly novemberben következett az újabb lépcsőfok, amikor 12 százalékkal emelkedtek az fizetések. Az idén előbb januártól átlagosan 10 százalékkal, majd újabb százalékkal nőtt a mentősök bére, ami azt jelenti, hogy 2018 végére átlagosan 67 százalékkal keresnek majd többet a mentődolgozók, mint 2016 elején.

A másik fontos dolog – folytatta a főigazgató – a járműpark állapota. Mint mondta, az Országos Mentőszolgálatnak 2017-ben kormányzati forrásból 193 mentőautó beszerzésére nyílt lehetősége. Az új autók folyamatosan érkeztek és álltak szolgálatba mentőállomásainkon – fogalmazott Csató Gábor. Újabb 117 új mentőautót tudunk vásárolni 2018-ban, s ezzel együtt már eléri majd a 793-at a 2010 óta vásárolt mentőautók száma.

Legolvasottabb cikkeink