• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Csató Gábor felgyorsítaná a fejlesztéseket

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

A nagyobb fizetésnek köszönhetően összességében már többen jönnek hozzánk dolgozni, mint ahányan elmennek.

A terrorfenyegetettség, a migráció vagy a megváltozott időjárási helyzet miatt határokon átnyúló együttműködést szorgalmaz a visegrádi országok között az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Csató Gábor szerint a magyar mentés példaértékű, maga az OMSZ pedig a tavaly elindult fejlesztésekkel stabil és kiszámítható egészségügyi szolgáltatóvá és munkahellyé vált. A Magyar Idők interjúja.

Alig telik el hét, hogy ne adnának hírt új mentőautó-beszerzésekről, mentőállomás-felújításokról, legutóbb pedig Balog Zoltán miniszter azt is bejelentette, hogy február végén elkezdik kiosztani az új munkaruhákat. Egy éve még kevesen hitték, hogy mindez megvalósulhat.
– Sőt, még a nyári vizes vb előtt is lehetett olyan hangokat hallani, hogy csak a FINA-ra veszünk új autókat, a többi esethez a régi kocsikkal vonulunk majd. Ehhez képest március végére meglesz mind a 193 új, világszínvonalú mentőautó, és idén újabb 117 gépjárművet szerezhetünk be. A jövő hónap végétől pedig mindenki megkapja az új munkaruhákat. Ez összesen 86 ezer ruhadarabot, korszerű, kényelmes, ugyanakkor strapabíró nadrágot, kabátot, dzsekit és pólót jelent.

Abban is sokan kételkedtek, hogy a mentők megkapják az egészségügyön belül is kiemelt plusz tízszázalékos béremelést. Vonzóbb lett emiatt az országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) dolgozni vagy nagy még a fluktuáció?
– Bajtársnak lenni életérzés, legfőképp ez vonz mindannyiunkat a mentőszolgálathoz. A béremelés nagyon fontos lépés, mert ezzel a kormány elismerte, hogy a lakosság egészségügyi ellátásában stratégiai szerepünk van. A nagyobb fizetésnek köszönhetően összességében már többen jönnek hozzánk dolgozni, mint ahányan elmennek.

Idén is lesz teljesítménybónusz?
– Tavaly ennek a juttatásnak a próbaverziója futott, idén 250 millió forintot különítettünk el arra, hogy honoráljuk az átlagosnál nagyobb munkaterhelésnek kitett mentőállomások dolgozóit.

Mennyi pénzt jelent ez fejenként?
– Évi bruttó 70-100 ezer forintot.

Tavaly év végén 1,3 milliárd forintot kaptak eszközbeszerzésre, valamint 1,9 milliárd forint fordítható eszközvásárlásra a 2018-as költségvetésből. Ezt a pénzt mire költik?
– Defibrillátorokat, lélegeztetőgépeket és egyéb, a mentésben használatos eszközöket veszünk. Gyakorlatilag a teljes eszközparkot lecseréljük ebből a pénzből. Az új mentőautókkal, korszerű eszközökkel, modern felszereléssel és munkaruhában olyan jól képzett mentők vonulnak ki a betegekhez, amire mindannyian büszkék lehetünk majd.

Van olyan terület, ahol nem sikerült még előrelépést elérnie?
– Az ágazat egészéhez hasonlóan nálunk is korrigálni kell a nemzetgazdaság minden ágára kiterjedő minimálbér-emelés miatt összecsúszott egészségügyi bértáblát. Ez azért fontos, mert anyagilag is meg kell becsülni azokat, akik régebb óta dolgoznak az egészségügyben. A fiataloknak pedig fontos, hogy lássák, megéri hosszú távon itt maradni, mert az idő előrehaladtával érdemben emelkedni fog a fizetésük. Szeretnénk fejlődni a digitalizáció terén is, végleg elhagyni a papíralapú dokumentációt. A mentőautókban már laptopokon dokumentálnak a bajtársak, így nem lesz probléma novemberben csatlakoznunk az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez... A teljes interjú

Legolvasottabb cikkeink