• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csecsemőéheztetés: hol volt a védőnő?

Lapszemle Forrás: Népszava Online

A Fejér megyei tiszti főorvos a védőnő felelőssége kapcsán indított vizsgálatot.

A terhesség idején még bejelentkeztek a védőnőnél, de később már nem engedték be őt sem a lakásukba a halálra éheztetett 19 hónapos agárdi csecsemő, E. Benjamin szülei. A védőnő azonban a megyei tisztiorvosi szolgálatnak is jelezte, hogy a szülőkkel nem tudja felvenni a kapcsolatot, hivatalos lépés mégsem történt. A környezetétől tudatosan elzárkózó család szomszédai sokáig azt sem tudták, a fiatal pár gyermeke fiú-e vagy lány – írja a Népszava.

Az, hogy a csecsemő pontosan miért vesztette életét, a szakértői vizsgálatok állapítják majd meg. A Fejér megyei tiszti főorvos mindenesetre a védőnő felelőssége kapcsán indított vizsgálatot, hogy minden jogszabálynak és szakmai előírásnak eleget tett-e.
Ez ugyanakkor a polgármester szerint nem kérdéses: mint hangsúlyozta, ismeretei szerint a védőnő minden tőle telhetőt megtett, hogy felvegye a kapcsolatot a családdal, amelynek tagjai azonban teljesen elzárkóztak környezetüktől.

Gyermekük már „természetes" úton, születésházban jött világra, a szülők igazolása szerint még szeptember 16-án, ám a születési papírokat már egy hónappal később töltötte csak ki a fővárosi háziorvosnő, a helyi gyermekorvossal „még csak szóba sem álltak". Ugyanakkor a gyermek minden soros védőoltást megkapott. Már csak azért sem gyanítottak a környezetükből semmit, hogy bármi gond lehetne, mert látszólag mégis egy felelős harmincas édesanyáról és egy jól kereső férfiról van szó, akik szép környezetben is élnek.
Felvethető, hogy rendőrséggel kellett volna kivonulni, netán átmászni a kerítésen, de persze utólag okos az ember, miután már tudja, hogy tragédia történt – tette hozzá a városvezető.

Miközben a védőnő már „számított" a babára – lévén, a terhesség idején a szülők még nem zárkóztak el tőle –, csak a család orvosától tudta meg, hogy időközben Benjamin már megszületett. Ekkor az orvos megegyezett a védőnővel egy szülőkkel közös találkozó idejében úgy 3-4 nappal későbbre, de akkor már hiába kopogtatott, nem engedték be. Ezt a védőnő akkor jelezte is a megyei tiszti orvosi szolgálatnak, ám a további hivatalos lépésekről nem tudni.

A Népszava a Fejér Megyei Kormányhivatalhoz fordult, hogy megtudja, az illetékes tiszti főorvos, vagy a megyei kormányhivatal mit tudott tenni, miután értesült róla, hogy a családhoz nem tud bejutni a védőnő, válaszukat egyelőre várják – teszi hozzá a lap. A védőnővel szembeni vizsgálat – melynek eredményét korábban e hétre ígérték – még nem zárult le.