• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Cserháti Péter az Inforádió Arénájában

Lapszemle Frissítve 2018.08.07 Forrás: InfoStart
Cserháti Péter az Inforádió Arénájában

Várhatóan 2020 elejére lesznek meg a három fővárosi centrumkórház kivitelezési tervei, 2023-ban már fogadhatják az első betegeket.

Az Egészséges Budapest Program miniszteri biztosa a fővárosi kórházstruktúra átalakításáról és az intézményfejlesztésekről beszélt az Inforádióban. Elmondta, várhatóan 2020 elejére lesznek meg a három fővárosi centrumkórház kiviteli tervei, amelyekről a kormány dönteni tud. Emlékeztetett, hogy a három tervpályázati felhívás már megjelent, december elejére eldől, hogy mely pályázatokat vesznek meg. Hangsúlyozta, hogy 12 milliárd forint áll rendelkezésre arra, hogy a legjobb tervek szerzői jogait megvegyék. Az az elképzelés, hogy ezekből a legjobb ötleteket beleépítik a végső változatba. Cserháti Péter arra számít, hogy a centrumkórházak 2023-ban már fogadhatják az első betegeket.

A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy egy ilyen komplexumnak diagnosztikai és terápiás szempontból is minden eszközzel rendelkeznie kell, a rendszernek tömeges katasztrófákra is fel kell készülnie, ezért van szükség a társkórházakra.

Cserháti Péter szerint a programban a legnagyobb feladatot az új centrumkórházak megépítése jelenti majd, ezek ugyanis nem léteztek eddig a fővárosban. A miniszteri biztos szerint az új intézményekkel megszűnik az a probléma, hogy a fővárosban nincs „világos, kimondható rendszerelv”. Amíg ugyanis vidéken a mentőknek, az orvosoknak és a betegeknek is egyértelmű, hogy az adott egészségügyi problémával megyei, városi vagy egyetemi kórházhoz kell fordulni, addig Budapesten hiányzik ez a munkamegosztás. Nem volt forrás az elmúlt években erre.

Cserházi Péter szerint az óriáskórházak megépülése után személyzeti átrendeződésre van szükség, a személyzeti többletigény leginkább az ápolóknál áll fenn. Nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is fejlődnie kell a rendszernek abban a tekintetben, hogy a szakemberek például az új gépeket tudják majd kezelni. Ezt ráépített szakvizsgával tudják biztosítani. Ezt azonban a jelenlegi rendszer nem támogatja, csupán az alapszakvizsgát, így biztosítani kell, hogy az ápoló a kurzus ideje alatt is kapjon tisztességes fizetést, és az állam állja a vizsgadíjat is. A miniszteri biztos a körülmények fontosságáról is beszélt. Szerinte a fiataloknak vonzó lehet az apartmanszállók kialakítása, bölcsődék, óvodák létrehozása.

Cserháti Péter kiemelte, hogy az Egészséges Budapest Programhoz kötődően, részben uniós forrásból valósul meg a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben az úgynevezett high security rendszer. „Ez "durvább", mint a zárt osztály” – fogalmazott a szakember. Ez az első olyan egység Magyarországon, amelyik a súlyosan veszélyeztető állapotú pszichiátriai betegeket is képes biztonságos körülmények között kezelni. Cserháti Péter hozzátette: a közösségi pszichiátriai ellátásra is nagy szükség van.

A beszélgetés itt megtekinthető videón

 

Legolvasottabb cikkeink