• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csillagjósok ellen nem tudnának fellépni

Lapszemle Forrás: 24.hu

A kamara a tervezet alapján a szakmai érdekképviseletet nem tudná megfelelően ellátni.

A Magyar Nemzet kedden arról írt kormányzati forrásokra hivatkozva, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter annak ellenére kitart a kamara terve mellett, hogy az Igazságügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség sem állt mellé. A lap értesülései szerint a minisztérium szeretné, ha Császár-Nagy Noémi vezetné a kamarát, és arra következtetnek, hogy a Bagdy Emőke nézeteivel szimpatizáló Orbán Viktornak köszönhetően megy keresztül a törvény a kormányon és a parlamenten. A témával a 24.hu foglalkozott ismét.

Mint írták, még tavaly áprilisban jelent meg egy közlemény Bagotai Tamás, Kökény Veronika és Tornyossy Mária klinikai szakpszichológusok, valamint Rudas János pszichológus aláírásával, amiben az állt: a kamara a tervezet alapján sem a szakmai érdekképviseletet nem tudná megfelelően ellátni, sem a szakmát jogosulatlanul gyakorlókkal szemben nem tudna fellépni. Úgy vélték: a szakma nyitott egy széles körű konszenzuson alapuló, demokratikus párbeszédben formálódó érdekképviselet vagy kamara létrehozására, de ez a folyamat nem erről szól.

Tornyossy Mária most a 24.hu kérdésére megemlítette: a klinikai szakpszichológusoknak jelenleg is van kamarai tagságuk,
a Magyar Orvosi Kamarához tartoznak, mivel gyógyítással foglalkoznak. A szakember azt is elmondta: nem ért egyet azzal a szemponttal, hogy a pszichológus-kamara segítene fellépni a „kóklerekkel, kártyajósokkal, csillagjósokkal" szemben, szerinte ők inkább „a vallás körébe" sorolható tevékenységet végeznek, amihez a pszichológusoknak nincs köze. A kamara nem is tudna fellépni ellenük, mert a tagok érdekét védi, és nem azzal foglalkozik, mi van a kívülállókkal.

Császár-Nagy Noémit nem tudták elérni, Bagdy Emőkét viszont igen. A professzor a lapnak azt mondta: a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesülete, melynek ő választmányi tagja, befejezte a küldetését, a vezetőség testületileg felállt azután, hogy a kamarai törvénytervezet második változata sem kerülhetett a parlament elé. Szó sincs arról, hogy a lánya azt akarta volna, hogy kamaraelnök legyen, lánya már csak azért se lehetne kamarai elnök, mert ez összeférhetetlen azzal, hogy az Egészségügyi Szakmai Kollégium Klinikai Szakpszichológiai és Pszichoterápiás Tagozatának is elnöke. Megjegyezte azt is, hogy a tervezet szerint a kamara elnökét demokratikusan választják.