• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csináld magad! temetkezés: hamarosan eltemethetjük magunkat

Lapszemle Forrás: heol.hu

A Belügyminisztérium a kormány kérésére költségcsökkentési koncepciót dolgozott ki a köztemetésekkel összefüggésben.

Jöhet a csináld magad temetés. Az új elképzelés szerint szociális temetés csak akkor járna, ha az eltemettető vagy az általa felkért polgár személyes közreműködést vállal a temetésben. Például felöltözteti az elhunytat, kiássa a sírhelyet, felravatalozza vagy elbúcsúztatja a megboldogultat, esetleg leengedi a koporsót, vagy behantolja a sírt. A tervezet első hallásra sokakban mélységes felháborodást váltott ki. Nem véletlen, hiszen a temetkezésben jártas vállalkozók, s a polgárok is úgy gondolják: a koncepció már-már kegyeletsértő passzusokat is tartalmaz – olvasható a heol.hu portálján.

A kétezer lelket számláló Kerecsenden Kiss Sándor körjegyző elmondta, a jelenlegi gyakorlat szerint, ha a hozzátartozóknak nincs pénzük eltemettetni szerettüket, akkor köztemetést igényelhetnek, azaz a hivatal a lehető legolcsóbb szertartást rendeli meg a vállalkozótól (70-90 ezer forint). A későbbiekben a hagyatéki eljárást követően hagyatéki teherként jegyzik be a kiadást, amit a család megfizethet részletekben, esetleg az elhunyt után maradt ingatlanra jelzálogként jegyzik be. A faluban évente átlagosan 6-7 ilyen eset fordul elő. A jegyző nehezen tudja elképzelni, hogy a gyász fájdalmában a rokonok, hozzátartozók tevőlegesen részt vegyenek a szertartásban.

Az egri Fekete Rózsa Temetkezési Társaság vezetője, Zelei Attila a tervezettel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az számos gondot vet fel esetükben is. Az ingyenes temetés lehetősége szép gondolat, ám az, hogy a családok maguk szervezzék meg ennek lebonyolítását, képtelen ötlet. Több szempontból is: a temetkezésnek szigorú szabályai vannak, s egyfajta szakmai hozzáértést igényel. Az sem tisztázott egyelőre, hogy ki viselné a költségeket. Mivel cégük temetőt is üzemeltet, tisztában vannak azzal, hogy ez is tetemes kiadással jár. Egy-egy szertartásnál az eszközök biztosítása (ravatalozó, hűtők, szerszámok) is pénzbe kerül. Az ingyenes parcella lehetősége is nemes elképzelés lenne, de a tervezetben szereplő feltételekkel már-már kegyeletsértő ennek alkalmazása. További gond, hogy megtiltanák a temetés-felvételi irodák működését a fekvőbeteg-ellátást végző egészségügyi intézmények 200 méteres körzetében. A legtöbb vállalkozás éppen azért működik ilyen helyen, hogy a gyászolóknak ne kelljen sokat utazni, s minél egyszerűbben rendelhessék meg a szertartást – vélekedett Zelei Attila.

A jogszabály-módosítás során a temetkezési szolgáltatók árainak közzé tételét is kötelezővé tennék, s szigorítanák az urnák hazavitelét – hangzott el az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottságának minapi ülésén. A lakosságnak egyre nagyobb terhet jelentenek a temetéssel kapcsolatos kiadások, ezért a kormány tájékoztatást kért a tárcától – hívta fel a figyelmet a Belügyminisztérium főosztályvezetője.