• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Csodaváró fogyókúrázók gyógyszerhiányt okoznak

Lapszemle 2023.01.06 Forrás: vg.hu
Csodaváró fogyókúrázók gyógyszerhiányt okoznak

Mivel a felhasználók gyorsabban éreznek jóllakottságot, fogyáshoz vezethet a szer használata.

Látványos fogyást eredményező, cukorbetegek által használatos csoda-diabéteszgyógyszerre kaptak rá a karcsúsodni vágyók világszerte, az interneten futótűzként terjedő információk nyomán számos országban hiánycikké téve ezzel az egyébként életmentő szert. Miközben az Ozempic névre hallgató medicinának számos mellékhatása is van, írja a vg.hu

Világszerte hiánycikknek számítanak a cukorbetegség egyes gyógyszerei, miközben a közösségi média felhasználói „csodafogyókúraként” használják. A dán Novo Nordisk cég által gyártott Ozempic egy injekciós gyógyszer, amely szabályozza a vércukorszintet és az inzulint. Általában a 2-es típusú cukorbetegségben, vagyis a diabétesz leggyakoribb típusában szenvedő felnőttek számára írják fel. 

A TikTokon az #Ozempic hashtag már több mint 360 millió megtekintésnél jár, és ez a szám egyre növekszik. A Facebookon az Ozempic fogyasztó hatásra szánt felhasználásával foglalkozó csoportoknak több tízezer követőjük van – írta a Euronews. 

A gyógyszer hatóanyaga, a szemaglutid azonban a glukagonszerű peptid-1 (GLP-1) nevű hormont is utánozza, amely az agy azon területeit veszi célba, amelyek szabályozzák az étvágyat és a táplálékot.

Mivel a felhasználók gyorsabban éreznek jóllakottságot, fogyáshoz vezethet a szer használata. Még a Twitter új főnöke, a milliárdos Elon Musk is az Ozempicet jelölte meg – egy hasonló szer, a Wegovy mellett – az egyik okként, amelytől leadott 13 kilót.

A hiány nemcsak a diabéteszes betegeket érinti, akiknek napi rendszerességgel kell követniük a kezelést, hanem azokat is, akik kizárólag fogyás miatt fordulnak ezekhez a gyógyszerekhez.

Az Ozempic nem kapott fogyókúrás engedélyt, de 2021-ben az FDA (az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) jóváhagyta a szemaglutid használatát, és Wegovy márkanéven elhízott vagy túlsúlyos felnőttek krónikus testtömegkezelésére ajánlja, legalább egy kapcsolódó betegséggel, például magas vérnyomással, 2-es típusú cukorbetegséggel vagy magas koleszterinszinttel. 

„Enyhe emésztési mellékhatások lehetnek, néha súlyos székrekedés és hasnyálmirigy-gyulladás. Ritka esetekben ez rákhoz is vezethet” – mondta Francois Montastruc, a Toulouse Egyetemi Kórház farmakológusa egy francia tévécsatornának. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint pedig az Ozempic hányingert, hasmenést és gyakori hipoglikémiát (alacsony vércukorszintet) okozhat mellékhatásként.

További részletek a Világgazdaság cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink