• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csúcsminőségű MRI az Országos Onkológiai Intézetben

Lapszemle 2024.06.01 Forrás: hegyvidek.hu
Csúcsminőségű MRI az Országos Onkológiai Intézetben

„A fejtetőtől a térdhajlatig egészében tudjuk a testet leképezni a PET-CT vizsgálatokhoz hasonlóan, ám sugárterhelés nélkül".

A legmodernebb, mesterséges intelligenciát is alkalmazó MR-készülékre cserélte korábbi berendezését az Országos Onkológiai Intézet. Az új, világszínvonalú diagnosztikai eszköz az eddigihez képest sokkal jobb minőségben készíti felvételeit, gyorsabb működése pedig lehetővé teszi, hogy a továbbiakban még több beteg vizsgálatát végezzék el a radiológusok - számolt be róla a hegyvidék.hu.

„Nem halaszthattuk tovább a tizenkét éves MR-készülékünk cseréjét, aminek klímaberendezése javíthatatlanná vált” – indokolta dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, miért volt szükség az új diagnosztikai eszköz beszerzésére. Kitért rá, hogy az intézmény a saját fejlesztési forrásából, közel 600 millió forintért a legjobb ajánlatot tevő Siemens készülékét vásárolta meg, ami az előzőhöz képest sokkal jobb minőségű felvételeket tud készíteni, valamint gyorsabb vizsgálatokat tesz lehetővé, ami által ugyanannyi idő alatt több beteget diagnosztizálhatnak majd a szakemberek.

Az intézetvezető elmondta, jelenleg két CT-t és egy MR-t vehetnek igénybe betegeik diagnosztikai célból. A gépek szinte folyamatosan üzemelnek, kollégái két műszakban, reggel 7-től este 9-ig fogadják a pácienseket, illetve időnként szombaton is végeznek vizsgálatokat. Ezzel a volumennel az ország második legtöbb vizsgálatot végző intézményévé vált az onkológia.

„A vizsgálatok ideje lerövidül, a zajterhelés mérséklődik. A koponya- és nyaki vizsgálatoknál enyhülhet a bezártság érzése, egy tükör segítségével ugyanis a páciens kiláthat a berendezésből” – sorolta az új készülék előnyit előnyeit dr. Tárnoki Dávid, az Onkológiai Képalkotó és Invazív Diagnosztikai Központ vezetője.

További újdonság, hogy az új berendezés már teljes testvizsgálatokra is alkalmas. „A fejtetőtől a térdhajlatig egészében tudjuk a testet leképezni a PET-CT vizsgálatokhoz hasonlóan, ám sugárterhelés nélkül. A teljes testvizsgálatokat főleg azoknál fogjuk alkalmazni, akiknél áttétet, nyirokcsomó-megnagyobbodást keresünk” – magyarázta a főorvos. A központvezető arról is szólt, hogy a mesterséges intelligencia már ebben berendezésben is megtalálható. Ez a technológia mindenekelőtt a képminőség javításához, részletgazdagabb felvételek készítéséhez járul hozzá, illetve ahhoz, hogy a vizsgálat, illetve a radiológiai leletezés ideje lerövidüljön. Továbbiak a teljes cikkben

(Fotó: OOI-Facebook)