• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Cukorbetegek ezrei veszíthetik el gyógyszerüket

Lapszemle Forrás: Medical Online

Az inzulingyártók fontolgatják, hogy kivonják készítményeiket a támogatotti körből.

Az inzulingyártók tárgyalásban állnak a kormánnyal annak érdekében, hogy az augusztus elsejétől bevezetett spanyol modell befizetési kötelezettsége ne vonatkozzon rájuk. Ellenkező esetben anyacégeik akár úgy is dönthetnek, hogy kivonják készítményeiket a támogatási körből - írja a Mediical Online.

Ez utóbbi viszont igencsak érzékenyen érintené a több tízezer inzulinra szoruló beteget. Azt, hogy az utóbbiak pontosan mennyien vannak, nem lehet tudni, mondta lapunknak a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke. Betegregiszter ugyanis nincs, a jelenleg közkézen forgó adatok az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól származnak, bár az OEP – tette hozzá Kincses János – nem szívesen publikálja ezeket. Akadályozza a tisztánlátást az is, hogy meglehetősen bonyolult betegségről van szó, amelynek több válfaja létezik, s a gyógyszerelés sem egységes.

Az úgynevezett 1-es típusú diabeteszesek – akik nagyjából 30-40 ezren vannak – például 300 forintos dobozdíj ellenében kapják meg életmentő inzulinjukat, akárcsak a közel 3 ezer főt számláló inzulinpumpás csoport, ahova a terhesek, a gyerekek illetve azok tartoznak, akiknek szinte lehetetlen pontosan beállítani a vércukorszintjét. A cukorbetegek döntő többsége az úgynevezett 2-es típusú diabéteszben szenved, s közülük is sokan szorulnak inzulinra. Van, akinek naponta négyszer van szüksége rá – sorolja a MACOSZ elnöke -, más csak úgynevezett bázis inzulint ad be magának éjszakára, s vannak akik nappal is kénytelenek adagolni maguknak – a tabletta mellé.

Ami a jelenleg zajló kormány-gyártók közötti párbeszédet illeti, ez akörül forog, hogy vajon alkalmazható-e az úgynevezett spanyol modellből adódó befizetési kötelezettség az analóg inzulinokra vagy sem. Az analóg inzulint gyártók úgy vélik, termékük egyedi készítménynek számít, nem originális, hiszen képlete az interneten is fenn van, és sajátosságából adódóan soha sem helyettesíthető generikus változattal. Mindent összevetve indokolatlannak tartják a 10 százalékos többlet befizetését, amely a három nagy nemzetközi gyártó esetében több mint egy milliárd forintos újabb kiadást jelentene.

A nálunk alkalmazott ár Európában a legalacsonyabb, s volt cég, amelyik közölte: a nemzetközi árreferencia hálózat működésének köszönhetően már nem csak Európában, hanem Ázsiában is figyelik a magyar árakat, s amennyiben ennek következtében számára elviselhetetlen veszteséget szenvedne el más piacokon, kivonják készítményüket a tb támogatotti körből. Arra is figyelmeztettek, hogy a hasonló árpolitikát folytató Lengyelországban folyamatos az inzulinhiány. Amennyiben nem sikerül megállapodásra jutni a kormánnyal, hosszabb távú döntéseket nem az itthoni képviseletek, hanem az anyacég központjában hozzák majd meg - írja a lap.