• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szabályoznák a fogászati implantátum-helyzet kuszaságát

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Durva szakmai hiányosságok miatt kezdeményezik a fogászati implantátumok minősítését.

Egy külföldi implantátum típus magyarországi bemutatóján tapasztalt durva szakmai hiányosságok miatt kezdeményezte a fogászati implantátumok regisztrációját a szakemberek egy része. A javaslatot az Implantológiai Társaság elnöksége tárgyalja és a tervek szerint kidolgoznak egy regisztrációs és minősítési rendszert. A kezdeményezés nyomán rendeződhet a mai átláthatatlan helyzet - tudatták közleményben.

„Egy svájci professzor által bemutatott operációt tekintettem meg, egy implantátum rendszer bemutatásának keretében. Olyan durva higiéniai és szakmai hiányosságokat tapasztaltunk a kollégákkal, hogy legszívesebben közbeavatkoztam volna, hogy azonnal fejezzék be – emlékezik vissza Dr. Czinkóczky Béla szájsebész, fogszakorvos, a Magyar Fogorvosok Implantológiai Társasága elnökségi tagja. Az eset sajnos nem egyedi. A fogászati implantátumok alkalmazása teljesen szabályozatlan: nem lehet tudni hány típusú implantátum rendszer van forgalomban és a szakmai továbbképzés sem mindig kontrollált.

Ezért kezdeményezik egy regisztrációs rendszer kidolgozását, ami lényegében minősítésnek felel meg. A tervek szerint a feltételeknek megfelelő implantátumgyártók és tanfolyamszervezők megszerezhetik a MAFIT tanúsítványát, ami egyfajta minőségi garanciát jelent. A regisztráció önkéntes, bármelyik, a feltételeknek megfelelő gyártó és tanfolyamszervező megszerezheti.

A regisztráció Dr. Czinkóczky Béla szerint segít a betegeknek, mert megkönnyíti a tájékozódást és csökkenti a döntés kockázatát, egyúttal az etikus gyártók és képzőhelyek érdekeit is szolgálja, mert segít kiszűrni a nem megfelelő színvonalú piaci szereplőket.

Az implantátumok száma ismeretlen
Ma nehéz pontosan tudni hány féle rendszer van használatban Magyarországon. A problémát az jelenti, hogy a megbízható gyártási és szakmai, oktatási háttérrel rendelkező gyártók mellett rendszeresen jelennek meg új gyártók a gyors üzlet reményében, melyek néhány ezer beültetés után kivonulhatnak a piacról, vagy tönkremennek. Így később már lehetetlen beszerezni az implantátumhoz szükséges technikai felszereléseket. Dr. Czinkóczky Béla húsz éve foglalkozik fogászati imlpantációval, eddig több mint 30 rendszerrel találkozott, de becslése szerint a forgalomban lévő rendszerek száma akár ennek duplája is lehet.

„Gyakran azt sem lehet tudni mi van a páciens szájában, nincs szerszám az implantátumhoz és probléma esetén nagyon bonyolult a kezelés. A nem megfelelő implantátumok és a szakmai szabályok figyelmen kívül hagyása miatt az utóbbi években megszaporodott az elrontott esetek száma" – mondta a szakértő.

Mire figyeljünk fogászati implantáció előtt?
Dr. Czinkóczky Béla azt tanácsolja, hogy lehetőleg széles körben ismert és bevált technológiát válasszunk. Emellett a kezelés után kérjünk egy igazolást az implantátum típusáról és a gyártóról, bár ez a nagyobb rendszereknél már természetes. Így akkor sem érhet minket meglepetés, ha külföldön vagy éppen nyaralás közben lép fel komplikáció.

A regisztráció megvalósulása után pedig érdemes lesz a MAFIT tanúsításával rendelkező rendszert és a fogorvost választani. A rendszer kidolgozása jelenleg is folyik, bevezetése a jövő év elejére várható. Dr. Czinkóczky Béla bízik abban, hogy a regisztrációval elkerülhetők a mostanihoz hasonló esetek.