• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Cukorbetegség, húsevő baktérium után most segítséget kaphat

Lapszemle Forrás: kemma.hu

A nehéz körülmények között élő baromállásdűlői Kodaj család történetéről október elején számoltunk be a lap.

Akkor úgy tűnt, a húsevő baktérium miatt lábait, az antibiotikumoktól pedig hallását elvesztett férfi sorsa jobbra fordulhat. AZ MRSA-ból felgyógyult, halláskárosodott, lábak, de nem remények nélkül élő Kodaj Zsolttal a kórház sebészeti pavilonjának egyik szobájában beszélgettünk. Papírra firkantott kérésemre elmesélte, mi történt velük az elmúlt hetekben, hónapokban – olvasható a 24 Óra – online oldalán.

Kodaj Zsolt kálváriája évekkel ezelőtt kezdődött. A munkavédelmi bakancs feltörte a lábát. Cukorbetegeknél ebből nagy baj lehet. Lett is, mert Zsolt sebei csak nem akartak gyógyulni. Közben a diabétesz miatt leállt a veséje, emiatt a mai napig dialízisre szorul. Szervezetét a köznyelvben húsevő baktériumként emlegetett MRSA támadta meg. Egyetlen megoldásként az amputáció jöhetett szóba. Néhány nap eltéréssel veszítette el mindkét lábát, az erős antibiotikum kezeléstől viszont a hallása is jelentősen károsodott. Más talán feladta volna, ő több száz levelet fogalmazott és küldött el cégeknek, hivataloknak. Egyetlen választ kapott: a vértesszőlősi önkormányzatét.

Most, hogy Zsolt kórházba került, kiderült, hogy nagy szükség lenne otthonuk belső átalakítására is. A házikó ugyanis annyira szűkös, hogy Zsolt csak a kerekesszékből kimászva, térdcsonkján haladva tud közlekedni benne – írja a lap.

Hiába használtam térdvédőt, mégis begyulladt, begennyesedett a lábam. Felhívtam egy ismerőst, aki ért a sebekhez, hogy nézze meg. Azt mondta, nagy a baj, mindenképpen antibiotikumos kezelésre szorulok. Felhívtuk az ügyeletes orvost, aki viszont csak órákkal később talált oda a házunkhoz. Baromállásdűlőn tudniillik nincsenek utcanevek, csak alig járható, göröngyös utcák, helyrajzi számok. És bár az ügyeletes orvos életveszélyes állapotot diagnosztizált, a mentő is csak nagy sokára ért a házhoz. Zsolt éjjel került be a kórházba, ahol az ügyeletes orvos azonnali műtétet javasolt.

Fel kellett nyitni a lábamat, hogy tisztulhasson. A csontig hatoló vágás így is marad, de a karácsonyt már családi körben tölthetem. Csak azt nem tudom, hogy fogok közlekedni otthon, mert a térdeimet most nem tudom használni, a kerekesszék meg nem fér el – mesélte Zsolt.

Megoldás lehetne, ha legalább a gyógyulásig leköltözhetnének a városba egy olyan lakásba, ahol székkel is megközelíthető a fürdőszoba vagy a mellékhelyiség. De az anyagi helyzetük nem enged ilyesmit. Marad Baromállásdűlő, ahonnan egy szimpla bevásárlás vagy a gyermekorvos felkeresése is komoly gondot okoz, hiszen a legközelebbi buszmegálló is huszonöt percnyi járásra van. Kodaj Zsolt ráadásul már túl volt a műtéten, amikor újabb rossz híreket kapott: édesanyja élettársa agyvérzés miatt kórházba került, Kodaj Zsolt így végképp kilátástalan helyzetbe került, mivel betegsége miatt ő nem vezethet, feleségének viszont még el kellene végeznie a tanfolyamot, arra viszont nincs pénz. A családban csak édesanyja élettársának volt jogosítványa, eddig ő segített ha autóval kellett menni valahová – emeli ki a lap.

Annyi rossz történt, hogy innentől már csak jobb jöhet – tette hozzá Kodaj Zsolt, aki az ünnepeket már otthon töltheti, bár az még nem tudja hogyan.

Legolvasottabb cikkeink