• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Daganatos betegek hálózatban

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Szinte teljes csendben jelent meg július végén egy több milliárd forintos uniós pályázat tervezete.

Újabb uniós egészségügyi pályázat társadalmi vitája zajlott le a közelmúltban. A kiírás egyik komponense csaknem tízmilliárd forintból onkológiai fejlesztéseket tesz lehetővé, sugárterápiás, képalkotó diagnosztikai és szövettani vizsgálati eszközök beszerzésének támogatása révén. A másik összetevő egy negyvenötmilliárd forint értékű struktúraváltó pályázat, amely a július 1-jén életbe lépett ellátási rend értelmében az új kórházi feladatokat támogatja. Ennek egyes elemei ugyancsak használhatók az onkológia feltételrendszerének javítására - írja a Magyar Hírlap.

Persze nem ez az első pályázat, amely a daganatos betegek ellátásának jobbítását célozza. A legismertebb, évekkel korábban indult fejlesztés még regionális szinten osztotta szét a forrást, egy régión belül tehát több intézmény is pályázhatott. Ezek közül az Országos Onkológiai Intézet (OOI) fejlesztése már befejeződött, az Uzsoki utcai kórházban megkezdett építkezés pedig értesülésünk szerint egy vállalkozó cég gazdasági nehézségei miatt akadályokkal küzd.

A mostani pályázat tervezete kilenc intézményt nevesít. Közülük négy – a szombathelyi kórház és az orvosképzést végző három vidéki egyetem – regionális onkológiai centrumnak, öt pedig megyei központnak számít. Utóbbiak listáján a győri, a kaposvári, a kecskeméti, a nyíregyházi, valamint a gyulai kórház szerepel.

A felsorolt egészségügyi szolgáltatók közül – első ránézésre meglepő módon – hiányzik a miskolci székhelyű Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház, amelyet egyébként az új egészségszervezési rend csaknem minden szempontból térségi központnak minősít. Csiba Gábor főigazgató szerint azonban jobban jártak azzal, hogy egy korábbi lehetőséget használtak ki. Az egri, a mátraházi, a salgótarjáni és a miskolci városi kórházzal két évvel ezelőtt konzorciális együttműködésben nyújtottak be pályázatot.

Az elnyert másfél milliárd forintból – tájékoztatott Csiba Gábor – több mint egymilliárd jutott a megyei kórháznak, a pénz egy részéből daganatműtétekhez szükséges eszközöket vásárolnak majd az idegsebészeti, gégészeti, valamint nőgyógyászati osztályaiknak. A többit képalkotó diagnosztikai műszer vételére fordítják, a közbeszerzés folyamatban van, akárcsak a másik négy intézmény fejlesztése. A kórházigazgató ma is jónak tartja a konzorcium akkori döntését, hogy többekkel ellentétben nem léptek vissza a pályázattól, pedig „nagy volt a nyomás".
Miskolc esetében egyetért a fejlesztés konzorciális formájával az OOI főigazgatója, a Szakmai Kollégium onkológiai tagozatának vezetője. Kásler Miklós szerint azonban a többi régió­ban a mostani pályázat segíti igazán a centrumok kialakítását, ezért „határozottan kellett közbeszólni". Ha ugyanis több intézmény akkor nem lép vissza – mondta Kásler Miklós –, a pénz elaprózódott volna. 

A gyulai székhelyű Békés megyei kórház örül a félmilliárd forintos lehetőségnek. Kovács József főigazgató úgy nyilatkozott, mindenképpen pályáznak, a pénzből a sugárterápiájukat fejlesztik majd.

A hazai onkológiai ellátás rendszerében a július 1-jei változások egyébként döntő fontosságúak. Az ország homogén lefedettségét ugyanis az úgynevezett 2A besorolású klinikai onkológiai – daganatsebészettel és kemoterápiával felfegyverzett – osztályok biztosítják. Speciális ellátásra öt nagytérséget alakított ki az új rendszer, Észak-Magyarország e tekintetben nem önálló ellátási térség.