• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Damoklesz kardja az egészségügy felett

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet Online

Török Krisztina: Őszintén együtt érzünk az érintett családokkal.

A fenntartóváltás a kórházakat alkalmazkodásra késztette, hiszen meg kell szokniuk, hogy most fegyelem van – nyilatkozta a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgatója a Magyar Nemzetnek. Török Krisztinával a szervezet működéséről, a kórházakkal való kapcsolattartásról készített interjút a lap. A főigazgató elismerte: a jövőben még fel kell gyorsulniuk, de ugyanez igaz az intézményekre is. Hangsúlyozta, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház azonnal jelezte nekik és a hatóságnak is a koraszülöttek halmozott haláleseteit - olvasható az mno.hu portálján.

– A kórház azonnal jelezte a hatóságnak és a fenntartónak is a halmozott haláleseteket, és a szakmai előírásoknak megfelelően meghozta a legfontosabb intézkedéseket. Az Országos Epidemiológiai Központ, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a mi munkatársaink folyamatos kapcsolatban állnak egymással és a kórházzal, és vizsgálják a körülményeket. A jövőben is minden segítséget megadunk a kórháznak. Őszintén együtt érzünk az érintett családokkal.

Sok kórházban tarthatatlanná vált a helyzet az eladósodás miatt. Velkey György, a Kórházszövetség elnöke a napokban azt mondta, nyár végére, ősz elejére kritikus helyzet állhat elő.
– Tény, hogy az adósságállomány hónapról hónapra nő, éppen ezért az intézményvezetőkkel együtt folyamatosan tárgyalunk a Nemzetgazdasági Minisztériummal, s már készen van egy ütemterv arra vonatkozóan, hogy melyik intézménynél milyen típusú beavatkozásokra van szükség, és jövőre hogyan kellene módosítanunk a finanszírozáson.

Addig is, mit kezdenek a beszállítókkal? Ők a közelmúltban az államtitkárságnál is jártak, hogy jelezzék, egyes cégek hamarosan csődbe mennek, mert a kórházak nem fizetnek.
– Damoklesz kardja mindig ott lógott az egészségügy „feje" felett, ugyanakkor az ágazat szereplői minden körülmények között figyelembe veszik, hogy itt a folyamat végén betegek vannak, akiket el kell látni. Ennek az elkötelezettségnek is köszönhető, hogy a betegellátás még mindig zökkenőmentesen folyik. A teljes interjú a Magyar Nemzetben olvasható.