• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Debrecenben három COVID-19 pozitív beteget látnak el

Lapszemle 2020.05.04 Forrás: civishir.hu
Debrecenben három COVID-19 pozitív beteget látnak el

 Most a legnagyobb feladat annak kidolgozása, hogy miként közelíthetnek a korábbi működés felé.

A hosszú hétvégén a Debreceni Egyetem szakemberei elkezdték szűrni új koronavírusra azt a 355 debreceni állampolgárt, akiket korosztályuk és lakóhelyük alapján tudományos megközelítéssel, személyük szerint véletlenszerűen válogattak össze. A Debreceni Egyetemi Klinikai Központ elnöke május 3-i sajtótájékoztatóján emlékeztett, nekik mintegy 4 ezer állampolgárt kell szűrniük Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék összesen 110 helységében - tudósított a civishír.hu. – Ebben a két hétben az előzetes egyeztetéseket követően előre megbeszélt időpontokban, helyszíneken fogadjuk a program résztvevőit. A szűrőbuszaink május 4-én indulnak el a helyszínekre. A vizsgálatok során PCR tesztet (mintavétel a garat, az orr nyálkahártyájáról) és vérvételt végzünk, mondta  Berényi Ervin, aki kőkemény logisztikai feladatként írta le a kéthetes műveletet.

Berényi Ervin kérdésünkre elmondta: Debrecenben jelenleg három COVID-19 pozitív beteget látnak el kórházi körülmények között. Egyiküket negyedik hete lélegeztetik, állapota stabil. – Rendkívül furcsa ez a helyzet. Az egyik betegnek öt hete volt először tüdőgyulladása, de negatívnak bizonyult. Jól van, egészséges, ám közben pozitívvá vált. Egy másik, aki szintén jól van, hetek óta pozitív, és nem tűnik el belőle a vírus. A már említett, lélegeztetett beteg is vált már negatívvá az elmúlt időszakban… Az összes többi, Hajdú-Biharban nyilvántartott fertőzött nincs olyan állapotban, hogy kórházi kezelésre lenne igény – tette hozzá.

A klnikai központ elnöke arról is beszélt, hogy május 4-től elkezdenek lépéseket tenni a járvány előtti működés felé. Úgy fogalmazott, a rendszert nem lehetséges egyik napról a másikra újraindítani, most a legnagyobb feladat annak kidolgozása, hogy miként közelíthetnek a korábbi működés felé. Ezzel összefüggően rendkívül sok a kérdés, hiszen az ellátás során vigyázni kell a betegekre és a személyzetre.

– Így például az ambulanciáknál nem alakulhatnak ki sorok, vagyis kevesebb beteget lehet megvizsgálni adott idő alatt. A felduzzadt várólistákat, előjegyzéseket nem tudjuk pillanatok alatt eltüntetni, de mindent megteszünk az érdekében. A szakrendelések jelenleg is tartják a kapcsolatot a betegekkel online vagy telefonon, a következő hét arról szól majd, hogy a páciensek állapotát felmérjük, és annak megfelelő ellátást alakítunk ki. Előkészítettük a kormányzati törekvéssel harmonizáló virtuális ambulancia projektünket, ezt elindítjuk – mondta. Megjegyezte, minden hozzájuk érkező beteg PCR tesztjének elvégzésére nincs kapacitás, még európai uniós szinten sem, de nagyon odafigyelnek a védekezésre. Miközben úgy kell normalizálni az ellátást, hogy bármikor vissza tudjanak állni a tömeges koronavírusos megbetegedések esetén érvényes üzemmódba.

(Vérmintát vesznek egy férfitől a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej - Nyaksebészeti Klinika mintavételi állomásán 2020. május 3-án. MTI/Czeglédi Zsolt)

Legolvasottabb cikkeink