• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Dénes: perverz, szoftkorrupt motiváció a hálapénz

Lapszemle Forrás: inforadio.hu

Az orvosok 96 százaléka hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni, de csupán 30 százalék nem fogad el paraszolvenciát.

Ez derült ki a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének felméréséből. Az érdekvédelmi szervezet elnöke, Dénes Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a megkérdezettek 6 százaléka fogadja el mindenkitől a pénzt. Elsősorban a szemléletet kell megváltoztatni a magyar egészségügyben, aminek egyik gátja a hálapénz rendszere – olvasható az inforadio.hu portálján.

Maga az orvostársadalom is elfogadná azt az ötletet, hogy a tisztességes alapbér fölött honoráljuk azt, aki jobb minőségben és többet gyógyít; nemcsak operál, hanem beteget lát el. A szemléletet kell megváltoztatni. Ennek legfontosabb gátja a hálapénzrendszer. Az a rendszer, ami megtűri ezt az egészségügyben, az minden változást megakadályoz." Dénes Tamás jelezte: az egyik budapesti kórház általános sebészeti osztályán éppen a napokban mondott fel az összes rezidens. Nem azért, mert kevés volt a bér, és sokat kellett ügyelni, hanem mert nem kaptak műtétet. Nem a főorvosokat hibáztatom ezért, ők ugyanis arra vannak kárhoztatva, hogy hálapénzért dolgozzanak. A rezidensek és szakorvosok szakszervezetének felmérése szerint megvan a kritikus tömeg az orvostársadalomban a hálapénz kivezetésének elindítására – mondta Dénes Tamás.

96 százalék azt mondta a felmérésünkben, hogy hálapénzmentes egészségügyben akar dolgozni, ez nem azt jelenti, hogy nem fogadja el az utólag adott hálapénzt. A jelenségről 31 százalék azt mondta, teljes mértékben elutasítja, több mint 60 százalék elutasítja, de a jelen helyzetben szükségesnek tartja. Azt is megkérdeztük, hányan nem fogadnak el hálapénzt, 30 százalék mondta ezt, igaz, az is benne van, aki nincs is olyan helyzetben. Hat százalék azt mondta, elfogadja, 60 százalék pedig azt, nem mindenkitől fogadja el."

A rezidensek és szakorvosok szakszervezetének elnöke szerint az orvostársadalomban nincs etikai következménye annak, ha jogerős ítéletben ítélnek el egy orvost, aki megkövetelte a hálapénzt. Dénes Tamás hangsúlyozta, hogy szerint rendszerszintű és szemléletbeli átalakításra lenne szükség az ágazatban.