• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Denevérek költöznek a redőnytokba?

Lapszemle Forrás: baon.hu

A szakértő mindenkit megnyugtat: nem kell félni tőlük.

Ezekben a hetekben gyakrabban előfordulhat, hogy egy-két éjszakára denevérek húzzák meg magukat a lakótelepi házak kisebb-nagyobb réseiben - írja a baon.hu.

– Nem terjesztik a veszettséget, nem ragadnak bele a hajunkba, nem isszák meg a gyerek kakaóját és nem rágcsálják meg a padláson a szalonnát – cáfolt kapásból pár denevérekkel kapcsolatos tévhitet Dobrosi Dénes, aki már 30 éve foglalkozik ezekkel a különleges szárnyasokkal, így avatott szakértőjüknek tekinthető.

Hozzátette: tudomása szerint nem jegyezték fel, hogy európai denevértől bárki megbetegedett volna kontinensünkön. Az itteni denevérek ugyanis csak rovarokkal táplálkoznak, amerikai társaikkal ellentétben, amelyek vért is szívnak – és így sokkal nagyobb eséllyel kerülhet át rájuk a vírus. Dobrosi Dénes kijelentette: hazánkban egy macskánál tízezerszer nagyobb a veszettség lehetősége, mint egy bőregérnél.

A városban – leginkább a lakótelepeken lakók – főleg nyáron igen gyakran tapasztalhatják a kisemlősök jelenlétét: látni őket repülés közben, hallani jellegzetes vékony csipogásukat.

– A denevérek természetes búvóhelyei a barlangok, sziklarepedések, a fák odúi, kéreghasadékai. Az ember pusztítása következtében ezek száma megcsappant, beszűkült az életterük. Így kényszerűségből éppen az ember által épített környezetben, a panelházakban, padlásokon, tornyokban keresnek új menedéket maguknak. Tudják, hogy az ember nem barátjuk, de nem is félnek tőle – mondta el Dobrosi Dénes.

– Ezekben a hetekben javában tart a vonulási időszakuk, mert már a kölykök is röpképesek. Egy-két kivétellel a hazánkban őshonos 28 denevérfaj mindegyike máshol tölti a telet, mint a nyarat. Egyes fajok 10-30, mások akár több száz vagy ezer kilométerre költöznek ilyenkor. Az Alföldön élő fajok jellegzetesen a karszthegységekbe, így a Mecsekbe, a Bakonyba, a Pilisbe, a Visegrádi-hegységbe, Aggtelekre, vagy a Bükkbe – folytatta Dobrosi Dénes.

A denevérek követik a már jól bevált útvonalukat, és keresik korábbi búvóhelyeiket. Így lehet, hogy egy-egy erkélyen évről-évre megjelennek, hogy aztán egy vagy néhány nap után továbbrepüljenek.

A szakértő ezért azt tanácsolja, hogy akinél denevér vendégeskedik, néhány napot várjon türelemmel, hiszen lehet, hogy gyorsan távoznak.

Mindenképpen tudni kell: az összes hazai faj védett, azaz a lakástulajdonosok nem távolíthatják el a denevéreket akármilyen módszerrel, hiszen ez büntetéssel járhat - figyelmeztet a lap.