• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Diákok a betegek és családtagok összejövetelein

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

Világszerte elterjedt az Alzheimer-kávézók gyakorlata.

Számos településen szerveznek összejöveteleket a szellemi leépüléssel (demencia) járó kórban szenvedők rokonainak. Ugyanis tapasztalataikkal segíthetik egymást, beszélhetnek gondjaikról. Hazánkban tavaly alakult meg az első Alzheimer Café Győrben, a napokban már a hatodik találkozójukat tartották meg s minden alkalommal mintegy száz érdeklődő gyűlt össze az önkéntesek által szervezett, nyitott rendezvényen. A szellemi leépüléssel járó betegségben szenvedők, családtagjaik havonta találkozhatnak Tatabányán, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, szakemberektől tanácsot kérjenek. Itt jön létre a második magyarországi Alzheimer-kávézó – írja a kisalfold.hu portálja.

Az Alzheimer Café Tatabánya létrehozását Tatai Tamás kezdeményezte, akinek az édesanyjánál hat éve diagnosztizálták a kórt. Akkoriban Nagy-Britanniában élt, ott ismerkedett meg az Alzheimer-kávézókkal. Két éve hazaköltözött, s már akkor elhatározta, Komárom-Esztergom megyében is létrehoz egy ilyen klubfoglalkozás-sorozatot. Több alkalommal is részt vett a győri találkozókon, azokon kapott ötleteket, tanácsokat, segítséget ahhoz, hogy Tatabányán megalakulhasson a második magyarországi Alzheimer Café.

Tatai Tamás szerint is fontos felismerni annak szükségességét, hogy az alzheimeres kezeléséhez nemcsak az orvosok kellenek, hanem családtagok, szociális munkások, önkéntesek is, a diagnózis megállapítása után a betegnek jó barátokra van szüksége. Ezért tartja jó példának a széles körű összefogást Győr-Moson-Sopron megyében, ahol az orvosi szakma is elismeri a kezdeményezés létjogosultságát.

A betegközpontú gondozás híve vagyok. Látom, mennyire jól érzi magát édesanyám az Alzheimer-kávézóban. Nem kell kirekesztettnek éreznie magát, tudja, hogy támogató légkörre, együttérzésre számíthat, s valaki biztosan válaszol a betegségével összefüggő kérdéseire. A betegápolás mellett pedig nagyon fontosnak tartom az ismeretterjesztést. Nemcsak a betegek, gondozóik, rokonaik tájékoztatása fontos, hanem mindenki másé is, hogy ne idegenkedjenek az alzheimeresektől. Ezért Tatabányán találkozóinkat egy szakközépiskola tanéttermében tartjuk – tette hozzá Tatai Tamás.

Tatabányán február 10-én, kedden délután 5 órára a Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Szakközépiskola tanéttermébe (Kós Károly utca 17.) várják az érdeklődőket. A kávét (amelyről bizonyították, hogy jótékony hatású a Alzheimer-kórra), a teát és az aprósüteményt az iskola biztosítja, diákok szolgálják fel – jegyzi meg a portál.