A Sétatér Fesztivál „Tudós nők" programjában a legnagyobb sikere dr. Király Ágnes gasztroenterológusnak volt.
Nem csoda, hiszen a népszerű fogyókúrák hatékonyságáról és veszélyeiről számolt be az 1966-ban Pécsett s született orvos, aki a Janus Pannonius Gimnáziumban érettségizett, majd a PTE általános orvosi karán, 1991-ben diplomázott. Két évet Amerikában, Los Angelesben dolgozott, majd a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskola tanára lett. Az I. sz. Belklinikán szerzett belgyógyász és gasztroenterológus szakképesítést, 2004-ben habilitált, a III. sz. Belklinika igazgató-helyettese volt éveken át. 2011-től a magánszférában tevékenykedik. Férje dr. Sütő Gábor, immunológus professzor, leányuk 18 éves, végzős gimnazista. – írja a Dunántúli Napló – online.
– Létezik tökéletes fogyókúra?
– Ha lenne optimális változat, akkor már rég nem beszélnénk semmi másról. Másrészt nem elég a kemény diéta, életmódot is kell váltani, nem véletlen, hogy a szakosodott magánklinikák bentlakásos kurzusokat indítanak. Az anyagcserénket egyébként csak harmadrészben tudjuk befolyásolni. A hosszú távú lassú módosítások a legjobbak, és ugyan a fizikai aktivitás növelése csak tíz százalékkal pörgeti fel az anyagcserét, de a sportolásnak köszönhetően a fogyózás nem az izomzatot, hanem a zsírszövetet építi le.
– Mi az orvos diétás receptje?
– A férfiak átlagos napi energiaszükséglete 2800, a nőké 1800 kilokalória. Az ötödével célszerű a napi kalóriabevitelt csökkenteni, de az arányokat tartani kell. Tehát hibás kihagyni a szénhidrátot vagy a fehérjét, mert a hiányzó aminosavakat az izomzat rovására pótolja a szervezet.
– Más veszélye is van a mértéktelen fogyózásnak?
- Nyomelemhiány léphet fel, s a fertőzések könnyebben megtámadhatják a szervezetet. A légúti betegségek a gyakoriak, majd romlik a fizikai teljesítőképesség, és nőgyógyászati bajok következhetnek.
- Milyen az ideális táplálkozás?
- Amit én a betegeimnek ajánlok, az az, hogy ne nassoljanak, s minél kevesebb előre feldolgozott élelmiszert fogyasszanak. Sokszor egyenek keveset, és estéhez közeledve egyre kisebbek legyenek az adagok.