• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Digitalizáció: Ilyen lesz az egészségügy jövője

Lapszemle 2022.01.18 Forrás: forbes.hu
Digitalizáció: Ilyen lesz az egészségügy jövője

Az idei évben rengeteg technológiai újítást várhatunk az orvostudománytól, amelyeknek megoldása eddig elképzelhetetlen volt.

Bármerre is nézünk az egészségügyben, új technológiákat látunk, amelyek segítenek hatékonyabban fellépni a betegségek ellen, jobb és hatékonyabb oltásokat tudnak fejleszteni és amelyek egészségesebbé tehetik a mindennapi életünket. Anyalapunk, az amerikai Forbes öt újítást, technológiai innovációt listázott, ami megváltoztathatja az egészségügy jövőjét - ismertette a forbes.hu.

Nem fogunk rendelőbe járni, és nem a távolságtartás miatt - A távegészségügy működéséhez olyan felszerelésekre van szükség, amelynek érzékelői viselés közben figyelik a beteg szívverését, stressz- és, véroxigénszintjét, és az eredményeket valós időben közvetítik az orvos felé. A vírushelyzet a virtuális kórházi ügyelet fogalmát is megteremtette, ahol a kommunikációs infrastruktúra segítségével egy orvos egyszerre több beteget is megvizsgálhat, akiknek ehhez ki sem kell lépniük a lakásukból.

A távegészségügy segíthet olyan helyekre is eljuttatni az orvosi ellátást, ahol a lakosság számára ez eddig nem volt elérhető. Persze ez attól is függ, hogyan fogadják az ötletet az emberek: rengeteg olyan helyzet van, ahol jobban érzik magukat, ha egy szakember személyesen segít rajtuk, nem pedig csak egy kamerán vagy telefonon keresztül szolgálja ki őket valaki.

A műtésre is virtuálisan készülnek majd fel -  kiterjesztett valóságot (augmented reality, AR), a virtuális valóságot (virtual reality, VR) és a kevert valóságot (mixed reality, MR) lefedő gyűjtőfogalom, a bővített valóság is segíthet az orvostudománynak. A VR headsetek műtétek és más beavatkozások kivetítésével segíthetnek az orvosok és ápolók kiképzésében anélkül, hogy valódi emberélet forogna kockán. A VR emellett a betegek számára is lehetőséget jelenthet: már korábban is használták terápiás célokra, autizmussal élő gyerekek szociális készségeinek fejlesztésére.

Az AR felhasználására is vannak már okos ötletek: Az Accuvein például megjelöli a beteg karján a keresett ereket, a Microsoft Hololens nevű rendszere pedig a műtőtermekben segít, információt ad a sebésznek arról, mit is lát pontosan. Az AR rendszerek ráadásul már mindennapi felhasználásra is elérhetők, mint például az AED4EU, amely elvezet a legközelebbi defibrillátorhoz. További trendek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink