• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Diplomák ezreinek sorsa dől majd el

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Újabb egyetemek döntöttek úgy, hogy saját nyelvvizsgát szerveznek a hallgatóik számára.

A rektori konferencia szerint az intézmények falain belül lebonyolított felméréseken is legalább középszintű tudást kellene számon kérni, de azáltal, hogy ez csak egy ajánlás, nem biztos, hogy mindenhol betartják majd – írja a Magyar Nemzet – online.

Több mint öt és fél ezer visszatartott diploma találhat hamarosan gazdára a Nyíregyházi Főiskolán, miután az intézmény vezetése úgy döntött, él a felsőoktatási törvény adta lehetőséggel, és intézményi nyelvvizsgát szervez hallgatóinak. A Magyar Nemzet információi szerint a főiskola vezetése egyetért a Magyar Rektori Konferencia (MRK) ajánlásával, és ahhoz igazodva terjeszti javaslatát az április 24-i szenátusi ülésre.

Az ajánlás lényege: osztatlan és mesterképzést végző hallgatók számára kizáróan állami nyelvvizsga az elfogadott – így adható ki a diploma –, míg az alapképzésben és a klasszikus főiskolai szervezhető intézményi felmérés is. Fontos azonban, hogy ezeknek a vizsgáknak meg kell felelniük a közös európai referenciakeret előírásainak.

A Magyar Rektori Konferencia ajánlását több egyetem is elfogadta. Így például a Miskolci Egyetemen biztosan lesz vizsga, itt már az időpontok is megvannak. A lap kitér rá, hogy irányelvként fogadta el az MRK állásfoglalását a Debreceni Egyetem is, ahol szintén több ezer hallgatót érint ez a probléma. A cívis város egyetemén európai B2 szintet kérik majd számon az alap- és főiskolai képzések hallgatóitól, míg a mester- és osztatlan képzésben nem lesz változás.

Döntés még nem született de a tervek szerint vegyes megoldást alkalmaznak majd a Szegedi Tudományegyetemen. Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes úgy nyilatkozott: azokon a szakokon, ahol nincs jelen a nyelvvizsgaprobléma továbbra is maradnak az állami követelmények, ahol viszont gondot okoz a nyelvi bizonyítványok bemutatása, ott az egyetem által szervezett nyelvvizsga letételét fogják előírni. A lap úgy értesült nem terveznek könnyítést az ELTE-n, a Pannon Egyetemen, a Nyugat-magyarországi Egyetemen, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen sem.

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) szerint a felsőoktatási intézményeknek nem szabad az új nyelvvizsgaszabályokat úgy értelmezniük, hogy amnesztiában részesülhetnek a vizsgával nem rendelkező, és emiatt oklevelet nem szerző hallgatók a követelmények alól. Az intézmények szükségesnek tartják tanfolyamok szervezését az érintett hallgatóknak a megfelelő szint teljesítéséhez.