• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Dizájner drogok: igazi orosz rulett

Lapszemle Forrás: vg.hu

A kábítószer már mindenhol jelen van, és egyre többféle van belőlük.

Csak az elmúlt egy évben, óvatos becslések szerint is legalább 100 új szer vált elérhetővé. Egyre több a tizenéves használó, mert olcsó és gyorsan hat. A törökszentmiklósi kismamák esete még a sokat látott szakembereknél is kiverte a biztosítékot és egy újabb sokkoló figyelmeztetés volt arra vonatkozóan, hogy a dizájner drogok veszélyeit még azok sem ismerik, akik rendszeresen használják azokat. A törökszentmiklósi fiatalok és a kismamák is alfa-PVP-t, illetve pentedront fogyasztottak, amelyek két-három éve jelentek meg a piacon, nagyon “népszerűek" és sokat is foglalnak le belőlük a rendőrök, kristály vagy zene néven árusítják ezeket és azok közé a dizájner drogok közé tartoznak, amelyek az elmúlt öt évben teljesen felforgatták a drogpiacot – írja a vg.hu portálja.

Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának centrumvezető főorvosa azt mondta: az illegális vegyészet gyors ütemben fejlődik, és gerjeszti a „termékei" számára a divatot. Ráadásul ma már nem valami lebujban működő kis konyhákat kell elképzelni, hanem komoly, profi laborokat, ahol szakképzett vegyészek, orvosok fejlesztenek ki újabb és újabb pszichoaktív szereket. Korábban ez Hollandiában, Szlovákiában, Belgiumban történt, ma már egyre inkább Kínában. Az elmúlt öt évben 400–450 új szer jelent meg, és óvatos becslések szerint is körülbelül 100 új szer vált elérhetővé, amiből tucatnyit nálunk használtak először.

Amíg nincs a törvény mellékletében, vagyis a „tiltólistán" egy anyag, addig hivatalosan nem illegális, akkor sem, ha ártalmas – mondta Zacher Gábor, aki hozzátette azt is: Egyre gyakrabban lehet tapasztalni, hogy nemcsak a vevő, de még maguk a drogterjesztők sem tudják, mi az, amit árulnak. Sem a hatóanyagot, sem annak veszélyeit nem ismerik. A fogyasztó kap egy ugyanolyan, vagy hasonló tablettát, amitől korábban jól érezte magát, de ennek a hatása teljesen más. Mivel nem tudja az illető, mennyi anyagot és pontosan mit használ, a változások drámai gyorsasággal következhetnek be – húzta alá a toxikológus.