• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Welsz Tamás üzletet látott a vakcinában

Lapszemle Forrás: mno.hu

Egyévi felfüggesztett szabadságvesztésre és vagyonelkobzásra ítélte a bíróság egy „csodaszer" feltalálóját.

Horváth István engedély nélkül, ráadásul pénzért adta be a nála önként jelentkezőknek az általa feltalált érszűkület elleni vakcinát. Az oltóanyag összetételét titkolta, mert attól tartott, ellopják az ötletét, szabadalom azonban nincs a szerre. Horváth Istvánt mint társtettest bűnösnek mondta ki pénteken a Fővárosi Törvényszék emberen végezhető kutatás szabályainak megszegése bűntettében. Ezért a bíróság egyévi szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette – írja az mno.hu portálja.

A vádlottal szemben 6,1 millió forint értékben vagyonelkobzást is elrendelt. A másod-, harmad- és negyedrendű vádlottakat szintén bűnösnek mondta ki emberen végezhető kutatás szabályainak megszegése bűntettében, és őket is végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Az ítélet nem jogerős.

Támogatói új Semmelweisként tekintenek az első fokon elítélt férfira. Sokan azonban szélhámosnak tartják az érelmeszesedést meggátló vakcina feltalálóját, Horváth Istvánt, akinek a hivatalosan soha nem engedélyezett oltóanyagával évek óta kezelnek érelmeszesedésben szenvedő embereket.

A magát orvosbiológusnak feltüntető Horváth az ELTE-n biológia szakon végzett, 1986-ban pedig a biológiatudományok doktora címet szerezte meg, az MTA doktora. Korábban a Semmelweis Egyetem bőrgyógyászati klinikájának szerológiai laboratóriumát vezette. A védőoltást úgy állította elő, hogy a levett, majd megalvadt vért centrifugálta, később – a vádirat szerint – lefagyasztotta, és ehhez keverte hozzá felolvasztás után az antikoleszterin-antitestet, amit aztán vénásan beadott a betegeknek. Horváth az antitesttermelést fokozó oltóanyaggal 2005-ben Genfben a találmányi világkiállításon aranyérmet is nyert, ám a vakcinát sosem sikerült engedélyeztetnie. Az ehhez szükséges tesztekhez sikertelenül pályázott állami pénzre. Ennek ellenére – miután saját magán kipróbálta – a vád szerint legalább 45 páciensnek adta be engedély nélkül az oltóanyagot.

Horváth ügyét 2011-ben ismeretlen feljelentő beadványa nyomán kezdték vizsgálni a hatóságok. Tavaly tavasszal kezdődött a büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. Már tavaly novemberben ki akarták hirdetni az ítéletet, de az elsőrendű vádlott nem jelent meg, aztán ügyvédet váltott, így az ítélet kihirdetése elhúzódott.