• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Dizájnerdrogok: még várni kell a szigorra

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló

Március elsején lépett volna hatályba a dizájnerdrogokról szóló kormányrendelet, a közzétételével azonban meg kell várni az EU jóváhagyását.

- Az irányt határozottan jónak tartom, azonban illúzió lenne azt gondolni, hogy bármilyen tiltással teljes egészében el lehet tüntetni a dizájnerdrogokat – közölte Szemelyácz János, a pécsi drogambulancia vezetője azzal kapcsolatosan, hogy a kormány elfogadta az ilyen szerek terjedését megfékezni hivatott rendeletet - – írja a Dunántúli Napló . A dizájnerdrogokat kábítószernek minősülő, ezért szigorúan ellenőrzött anyagok kémiai szerkezetének módosításával hozzák létre, hogy azok hatásukban az eredeti kábítószerhez hasonlóak maradjanak, de így – eddig – legálisan forgalmazhatók, használhatók voltak. A kémiai módosítások miatt a rendeletben szereplő, úgynevezett C-listára ezért konkrét vegyületek mellett vegyületcsoportok is felkerültek, vagyis a törvény alkotói megpróbálnak lépést tartani az erre szakosodott vegyészekkel.

A szakember úgy ítéli meg: szerint ezzel, valamint a terjesztők megbüntetésével a szerekhez való hozzáférés lehetőségét határozottan korlátozzák úgy, hogy a hatóságok nem a fogyasztókra „utaznak".

A rendelet az eredeti tervek szerint március 1-jén lépett volna hatályba, kihirdetésével azonban meg kell várni az Európai Unió illetékes bizottságának jóváhagyását. A döntésre vonatkozóan sürgősséget kért a kormány, így várhatóan az még márciusban megszülethet. Ezzel azonban a pécsi szakember szerint adódhatnak gondok. A listán egy évig maradhatnak fent a szerek, ez alatt el kell végezni a velük kapcsolatos kockázatelemzést. Ha ez nem történik meg, le kell venni őket a listáról – mondta Szemelyácz János. A kockázatelemzéshez Magyarországon jelenleg sem a személyi, sem a tárgyi feltételek nem adottak, így elképzelhető, hogy az EU ezek megteremtéséhez köti a szabályozás jóváhagyását, ebben az esetben pedig csúszhat a rendelet kihirdetése.

Ugyerről a Népszabadság cikkében