Évente több száz genetikai próbát végeznek a marhahúson, hogy az esetleges lóhússzennyezést feltárják a hatóságok.
Magyarországon uniós kvóta szerint leosztott mennyiségben kell genetikai vizsgálatokat végezni a marhahúsokon, hogy az esetleges lóhússzennyezést feltárják a hatóságok – nyilatkozta a Világgazdaságnak Helik Ferenc. A Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője szerint ez hazánkban évente több száz vizsgálatot jelent. A szakember annak kapcsán nyilatkozott nekünk, hogy a napokban a sajtóban megjelent: hét személy ellen emeltek vádat, amiért lóhúst és selejtes marhahúst árultak minőségi marhahúsként budapesti húsüzletekben – írja a Világgazdaság – online.
Helik Ferenc rámutatott: a lóhús fogyasztása nem veszélyes. A probléma abból adódhat, hogy nem ismert a lovak származása, a vágás nem vágóhídon történt állatorvosi húsvizsgálattal, az állatokat nem látta állatorvos, és egyéb, a nyomonkövethetőséget szolgáló szabályokat sem tartottak be az elkövetők. A lovak levágása nem is vágóhídon, hanem egy háznál történt – tette hozzá Helik Ferenc.