• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Dohányzás: a kétlépcsős leszoktatás hatékonyabb a gyógyszereknél

Lapszemle 2022.10.01 Forrás: vg.hu
Dohányzás: a kétlépcsős leszoktatás hatékonyabb a gyógyszereknél

Kell az az orvosi attitűd is, hogy rákérdezünk a beteg függőségére, és a rövid orvos-beteg találkozón ne csak az aktuális probléma kerüljön szóba.

A Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, dr. Toldy-Schedel Emil a Füstmentes város elnevezésű kampány kezdetén a Világgazdaságnak többek között arról is beszélt, változtatni kell azon, hogy ma Magyarországon az egészségügy inkább betegségügy.

Jelenleg az egészségügyünk betegségügy. Az lenne a jó, ha a megelőzésre is tudnánk fókuszálni, ám ez az egészségügy teljesítőképességétől, a szakszemélyzet létszámától is függ, amiben nem állunk olyan jól. Természetesen kell ehhez az az orvosi attitűd is, hogy rákérdezünk a beteg függőségére, és a rövid orvos-beteg találkozó alkalmával nem csak az aktuális probléma kerül szóba – mondta dr. Toldy-Schedel Emil. Felvetésünkre, hogy a betegek hogyan reagálnak egy kardiológus tanácsaira, azt felelte, attól is függ, szembesíti-e valami őket a saját törékenységükkel. Példaként említette, hogy egy cukorbetegség vagy magas koleszterinszint nem fájdalmas, ilyenkor kevesebb az esély a változásra, ám ha egy heves mellkasi fájdalommal járó infarktus vagy egy ideiglenesen féloldali bénulást okozó stroke a tünet, azonnal másképp állnak hozzá a páciensek.

A főigazgató a Füstmentes város elnevezésű kampány kezdetén és a Füstmentes.hu csütörtökön indult Füstmentes város elnevezésű kampányának sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy orvosilag az egyik legerősebb függőséget okozó anyag, amit ismernek, a nikotin, és arra koncentrálnak, hogy csökkentsék azoknak a termékeknek a bevitelét, amelyek bizonyítottan rövidítik a felhasználók életét. Természetesen csak azok esetében, akik teljes egészében semmiképp nem tudnak lemondani a dohányzásról, hiszen orvosként azt a szemléletet képviseli elsődlegesen, hogy eleve ne dohányozzunk.

A cigarettában négyezer hatóanyagot ismerünk, ebből száz-százhúsz daganat-, érelmeszesedés- és tüdőbetegségkeltő hatású. A függő embert nagyon nehéz leszoktatni, és ha nem sikerül, akkor azt kell végiggondolnunk, képesek vagyunk-e olyan alternatívát mutatni, amelynek köszönhetően tovább élhet, mert nem visz be annyi káros anyagot a szervezetébe – utalt a hevített és elektromos dohánytermékekre dr. Toldy-Schedel Emil. Hozzátette, nagyon fontos, hogy az új lehetőségek esetében megbizonyosodjunk arról, hogy valóban kevesebb káros anyagot tartalmaznak, és nincsenek-e olyan új anyagok bennük, amelyek a hagyományos cigarettában nem találhatók meg. További érvek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink