• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

„Doktor úr, már nem fut a betű!”

Lapszemle 2019.11.30 Forrás: magyarhirlap.hu
„Doktor úr, már nem fut a betű!”

A Katolikus Karitász orvosmissziója 2017 óta vizsgál és szűr gyermekeket Kárpátalján.

Harmincadik útjára indul ma a Katolikus Karitász kárpátaljai orvosmissziója, amely két éve vizsgál gyermekeket és felnőtteket a Magyarországtól elszakított területen. A most induló misszió Huszton végez majd egészségügyi szűréseket, írja a Magyar Hírlap online.

A Karitász orvosmissziója 2017 szeptemberében látogatott először a kárpátaljai Gyertyánligetre, ahol előttük még senki nem végzett prevenciós szűrést, sem Ukrajnából, sem az anyaországból. Écsy Gábor atya, a Karitász országos igazgatója vette észre egyik látogatása alkalmával, hogy az egyik felkeresett településen az iskolások közül senki nem viselt szemüveget. Amikor ezt megemlítette Vojcek Lászlónak, a Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosának, a doktor azt felelte az atyának: érdekli az eset, mert valószínűleg genetikai mutációval állnak szemben. Ugyanis általában a gyermekek 8-12 százalékának van szemüvegigénye. Persze szó sem volt mutációról, a kárpátaljai gyerekek is nagyjából ilyen arányban szorultak szemüvegre, csakhogy korábban még soha nem járt szemészorvos a vidékükön.

Innen indult a gondolat, hogy az ellátatlanságot az anyaországban nem nézhetik tétlenül, ezért medikusok, rezidensek, szakorvosok, megyei főorvosok és professzorok bekapcsolódásával létrehozták a Katolikus Karitász orvosmisszióját. Az ottaniak arról számoltak be, hogy településükön korábban nem történt szűrés, legfeljebb Munkácson vagy Ungváron akadt példa olyan, hatéves korban elvégzett vizsgálatra, amelyről azt lehet állítani, hogy felér egy szűrővizsgálattal. „E mulasztás az ukrán állam felelőssége” – jelentette ki lapnak Vojcek László, hozzátéve, hogy az egészségügyi világszervezet (WHO) előírja: a gyermekek fejlődését követni kell, ami mindenkor az állam feladata.

„Szeress, és tégy, amit akarsz”, idézte a főorvos Szent Ágostont, amivel arra célzott: az ötvenegy orvos nem áldozatot hoz, amikor Kárpátaljára látogat, hiszen ott szeretetet, hálás tekintet kap. „Mi is gazdagodunk a missziókban, amikor azt halljuk: doktor úr, már nem fut a betű, már könnyebb a mozgás” – idézte fel a Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosa.