• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Doktori nyomozást nem vállalok!

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Kárpáti szerint "ha sokan nem bírálunk, akkor a magyar tudományos életnek vége".

A Pécsi Tudományegyetem két docense is bejelentette: a Schmitt-jelentés közzététele után nem vállal doktori bírálatot – írja a Népszabadság – online.

A Schmitt-dolgozatot vizsgáló bizottság állásfoglalása után Kárpáti András, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) bölcsészkarának docense, a klasszika-filológia tanszék vezetőhelyettese személyes Facebook-oldalán a következőket írta: "Számos szakdolgozat-, tdk- és doktori-bírálat megírása után bejelentem: mától, 2012. március 27-től nem vállalok semmiféle bírálatot. A SE-TSK (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar) bizottságának mai döntése értelmében az értekezést benyújtónak nem kell tudatában lennie, hogy 16 oldal szó szerinti és 180 oldal többé-kevésbé szó szerinti fordítása nem "önálló kutatáson alapuló, új tudományos eredményt tartalmazó értekezés" (SE-TSK által hivatkozott doktori szabályzat 4.d.§) A bizottság döntése a szerzőt nem, csak a bírálót, illetve rajta keresztül az egyetemet teszi felelőssé, amiért nem "tárta fel" a tényt, hogy 180 oldal egy a bírálat idején nem publikált, mindössze egy-két kézirati példányban létező mű fordítása. Bíráló ilyesmiről akkor szerezhet tudomást, ha (a) az értekezést benyújtó ezt a tényt közli vele, vagy ha (b) véletlenül ismeri a lefordított, de a benyújtáskor nem publikus művet, vagy ha (c) nyomozó.

Ha egy később „első polgárrá" emelkedett személy megtehette, hogy nem közölte, másolatot nyújt be, akkor mit várhatok én? Minden nem publikált disszertációt nem ismerhetek. Nyomozást pedig nem vállalok. Ezért semmit nem bírálok el mától. Ha sokan nem bírálunk, akkor a magyar tudományos életnek vége. Bár lehet, hogy enélkül is."

A fentiek ismeretében a lap telefonon kereste meg Kárpáti Andrást, ám az egyetemen 1992 óta dolgozó docens elzárkózott a nyilatkozattól. Mint mondta: „nincs semmiféle sztori, csak az van, amit leírtam". Kárpáti arra a kérdésre, hogy egyáltalán megtagadhatja-e a bírálatot, ha arra az egyetem kötelezi, ezt felelte: nem tudom, nem érdekel.

A kar vezetése egyelőre nem kívánt bővebben nyilatkozni az ügyről. Ugyanakkor a pécsi egyetem több – a lap által megkeresett – oktatója is úgy nyilatkozott: a doktori munkák bírálatát nem tagadhatják meg, s erről az intézmény szmsz-e is így rendelkezik.
Egyébként Kárpáti véleményét szerdán még kevesen ismerték a pécsi egyetemen, így a docens szavainak alig volt visszhangja. Ennek ellenére már volt, aki úgy fogalmazott, hogy ő is gondolkodik hasonló állásfoglaláson.

Horváth Csaba, a jogi kar politikaelméleti tanszékének docense pedig kijelentette: a plágiumbizottság munkáját megismerve ő sem hajlandó mostantól hallgatói szakdolgozatok és disszertációk bírálatát elvállalni. Horváth úgy véli, ha ez az állásfoglalás általánossá válna, akkor az egyetem munkája ellehetetlenülne. Egy másik oktató úgy vélekedett, hogy ettől nem kell tartani, mert a tanárok ennél jobban féltik egzisztenciájukat.