• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Donald Trump épp alapjaiban forgatja fel az egészségügyet

Lapszemle 2019.11.25 Forrás: portfolio.hu
Donald Trump épp alapjaiban forgatja fel az egészségügyet

Tájékoztatniuk kell a betegeket arról, hogy a beavatkozás mekkora önköltséggel fog járni számukra.

Egy újabb szektorra ijesztett rá Donald Trump. Az amerikai elnök a kirívóan magas amerikai egészségügyi költések lefaragásán dolgozik, legújabb javaslatában az egészségipartól még nagyobb transzparenciát vár el az árak tekintetében. A kórházak már néhány nap után jelezték: ha ezt meglépi a Fehér Ház, akkor perelni fognak. Aktuális látlelet arról, hogy a fejlett világban is küzdenek az ellátórendszer finanszírozásával - írta a portfolió.hu az összeállításában.

A kormányzat arra törekszik, hogy 2021-től teljesen transzparens legyen a kórházi árképzés. Az új kezdeményezés (amit a piaci szereplők 60 napig véleményezhetnek) arra kényszerítené az egészségbiztosítókat, hogy bemutassák a kórházakkal és az orvosokkal kötött megállapodások egyedileg letárgyalt kedvezményeit is. Egy másik tervezett rendelet azt is kimondaná, hogy a biztosítóknak még a beavatkozás előtt tájékoztatniuk kell a betegeket arról, hogy a beavatkozás mekkora önköltséggel fog járni számukra. (...)

Sokan úgy vélik, hogy ez önmagában nem elegendő eszköz az árak leszorítása érdekében. Gyakran ugyanis a betegek nem árérzékenyek, főleg, amikor sürgősségi beavatkozásról van szó és nincs ideje a betegnek körbenézni a piacon, vagy biztosítása van és eleve csak a töredékét fizeti a tényleges árnak az önrészéből. 

Vannak azonban, akik optimistán állnak a változásokhoz. Marty Makary, a Johns Hopkins University szakértője az Economistnak úgy vélekedett, hogy az a néhány tudatos vásárló elég lesz ahhoz, hogy nagy változásokat indítsanak el, miután az árak nyilvánosak lesznek. Larry Levitt, a Kaiser Family Foundation alelnöke a VOX-nak arról beszélt ennek kapcsán, hogy az applikáció-fejlesztők meg fognak őrülni, hogy új bevásárlóeszközt adjanak a betegek kezébe, ami alapján a felhasználók megkereshetik a legjobb árakat, csomagokat. Szerinte nem kizárt, hogy a magas árakat alkalmazó intézmények a nyilvánosság miatt csökkenteni fogják az áraikat.

Felmerül viszont az a kérdés is, hogy az eddig alacsonyabb árak mellett működő intézmények emelni fogják-e a tarifájukat, mivel látni fogják, hogy mások mennyit keresnek más városokban. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság éppen erre a negatív következményre mutatott rá, de közben a kórházak is ezt hangoztatják. És emellett nem nézik némán a terveket. Egyes kórházláncokat üzemeltető cégek és lobbiszervezetek már most kilátásba helyezték a pereskedést. Részletek a teljes cikkben

USA

Legolvasottabb cikkeink