• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Doppingolásban még előnyben a csalók

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

A WADA engedélyével gyógyszert szedők nem előnybe kerülnek, hanem felzárkóznak a többiek mellé.

Csak részben ért egyet a német Der Spiegel hetilapban megjelent cikkel – amelyből a Népszava is közölt részleteket tegnap - Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője. A szakember szerint minden orvosi készítményt csak szigorú ellenőrzés után kaphatnak meg a sportolók, azt viszont nem tagadta: vannak lehetőségek a visszaélésekre a jelenlegi szabályok mellett is. Szerinte a magyarok nem trükköznek a gyógyszerekkel - írta a lap.

Tiszeker Ágnes szerint nem igaz, hogy a receptre felírt gyógyszereket szedő sportolók előnybe kerülnek azokkal a vetélytársaikkal szemben, akik nem szednek semmit. „A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) minden ilyen irányú kérelmet szigorúan megvizsgál, orvosi zárójelentésekkel kell igazolni az adott gyógyszer szedésének szükségszerűségét, mi minden igazolást hiteles angol fordítással küldünk el jóváhagyásra – mondta a Népszavának a MACS vezetője.

– Az asztma nem játék, aki látott már levegő után kapkodó asztmás beteget, az nem kérdőjelezi meg a gyógyszerek szedésének fontosságát. Én is hallottam már, hogy az úszók között rengeteg az asztmás, majd levonták a következtetést, hogy akkor ők trükköznek. Pedig a helyzet sokkal egyszerűbb: minden asztmás kisgyermeknek a rendszeres úszást ajánlja az orvos. Ezért sokkal nagyobb az esélye annak, hogy az úszók között lesz egy asztmás betegséggel küzdő a világ legjobbja, mint más sportágban, amely a betegség jellege miatt nem űzhető. A WADA engedélyével gyógyszert szedők nem előnybe kerülnek, hanem felzárkóznak a többiek mellé, mert a kezelés nélkül hátrányban lennének."

Tiszeker ugyanakkor elismerte, hogy voltak visszaélések az asztma elleni gyógyszerekkel is. „Azzal tisztában kell lenni, hogy a csalók mindig előrébb járnak, a WADA és a hatóságok nem tudnak minden visszaélést megelőzni, de próbálnak reagálni rájuk – hangsúlyozta a szakember. – Országúti kerékpárban egy időben szinte mindenki asztmás volt, amikor szigorítottak az ellenőrzésen, akkor ezeknek a betegeknek a száma jelentősen csökkent, ott tehát valóban manipulációra használták a gyógyszereket. Azt gondolom, hogy az egyre hatékonyabb ellenőrzések következtében sokkal kisebb a csalók előnye az ellenőrökkel szemben, mint régebben volt, napjainkban gyorsabban reagál a WADA az új doppingszerekre, mint régebben tette."

Asztmás gyerekből lesz úszó vagy fordítva? - az orvosi kutatás szerint

Legolvasottabb cikkeink