• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Down Világnap: esély az egyenlőségre

Lapszemle 2019.03.22 Forrás: vg.hu
Down Világnap: esély az egyenlőségre

A korai gyógypedagógiai fejlesztések segítségével a Down-szindrómás gyerekek szinte mindent képesek elsajátítani.

Március 21. a Down-szindróma világnapja. Hazánkban évente 150-200 Down-szindrómás gyermek születik, akiknek korai fejlesztéssel van esélyük teljes életet élni. A Down-szindróma világnapját (World Down Syndrome Day) minden évben március 21-én tartják. Az ünnep Svájcból indult még 2006-ban. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, növelje a megértést iránta, és segítsen, hogy a betegséggel élők méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet - emlékezett meg a világnapról a vg.hu.

Magyarországon a Down Egyesület kezdeményezésére 2009-től rendeznek ünnepségeket, a kezdeményezés mára országos eseménnyé nőtte ki magát. A fővárosi rendezvények mellett számos más városban is megemlékeznek a világnapról.

„Egyre több hatékony fejlesztési módszert alkalmazunk, melyekkel a Down-szindrómás gyerekek lemaradásai csökkenthetők. Ebből a szempontból ma már jobb a helyzet, az emberek nyitottabbak” – foglalta össze tapasztalatait Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke. Hozzátette, egyesülete fennállása óta több mint 1000 sérült gyermekkel foglalkozott eddig, és több ezer családnak segítettek.

Iskoláskorig játszva fejlesztünk, bevonjuk a családokat, folyamatosan támogatjuk őket. Utána vannak területek, ahol lehetne fejlődni, például az inkluzív nevelés, a befogadó munka világa – hívta fel a figyelmet az elnök. Kifejtette azt is, hogy a Down-szindrómával élőknek a legtöbb esetben ugyanolyan céljaik, vágyaik vannak, mint bárki másnak: boldog életet élni, tanulni, dolgozni, elismert tagjai lenni egy közösségnek.

Az oktatás és fejlesztés nagyon fontos a betegséggel élők számára, ezeket érdemes már csecsemőkorban elkezdeni. A korai gyógypedagógiai fejlesztések segítségével a Down-szindrómás gyerekek szinte mindent képesek elsajátítani, fiatal felnőttként bizonyos szakmákat, betanított munkákat is elvégeznek.

Van még hova fejlődnünk az egyenlő esélyek biztosítása terén, erről is szól egy magyar kreatív stúdió által, a Down-szindróma világnapja alkalmából forgatott kisfilm. A „Reasons To Celebrate” globális figyelemfelhívó kampány támogatására készített videóban három, szintén ezen a napon ünnepelt eseményt mutatnak be. Ezek mellett kap szerepet egy negyedik ünnep, a Down Világnap. 

Legolvasottabb cikkeink