• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Dr. Velkey György: kompenzálni kell a járvány rossz hatásait

Lapszemle 2021.06.10 Forrás: webbeteg.hu
Dr. Velkey György: kompenzálni kell a járvány rossz hatásait

Összességében minket a Bethesdában inkább összekovácsolt a járvány, és kevésbé volt jellemző a kiégés is.

A gyerekeket inkább az akut COVID enyhébb lefolyása jellemzi, ezért a gyermekintézményeket - különösen az első hullámban - nem érintette olyan mértékben a járvány, a második hullámot azonban már megéreztük - mondta el a Webbetegnek adott interjúban dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. Szeptemberben rögzült, hogyan osszuk fel egymás között a feladatokat. A műtéteket, egynapos ellátásokat a járvány ellenére is csináltuk tovább, szerte a környékről jöttek betegek, jutott bőven feladat - tette hozzá. A COVID miatt sokszor kellett egyik napról a másikra nagyokat lépni, alkalmazkodni. Sok innovatív megoldást alakítottunk ki. Megteremtettük a saját kórházi iskolát, óvodát. A program nagyon sikeres volt, voltak olyan gyerekek, akiknek javultak az iskolai eredményei is. Sok kollegának van pedagógusi végzettsége, ezt ők valósították meg. Illetve önkéntes hálózat jött létre főként egyetemistákból, orvostanhallgatókból, akik a különböző adminisztrációs és egyéb feladatokat látták el. A járóbeteg rendelés a harmadik hullámban sem állt le, és pluszban oltottunk is. Volt olyan nap, hogy kb. 1000 főt oltottunk be.

Izgalmas és fárasztó perióduson vagyunk túl, sok kollégánk ment át COVID osztályokra is dolgozni felnőtt ellátásba, őket is igyekeztünk támogatni. De úgy tapasztalom, hogy összességében minket a Bethesdában inkább összekovácsolt a járvány, és kevésbé volt jellemző a kiégés is.

Hamarosan nálunk is kezdődhet a 12-15 év közöttiek oltása. Személyes tapasztalatai alapján a szülők máshogy viszonyulnak a gyerekek oltásához, mint a sajátjukéhoz?

Magyarországon a gyermekek átoltottsága a kötelező oltások számait nézve Európában az élen jár, viszont a nem kötelező védőoltásoknál már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Úgy gondolom, hogy a COVID-oltással kapcsolatban abszolút markáns, ellentétes véleményekre számíthatunk majd. Tapasztalataink alapján sok szülő örül, hogy lassan itthon is olthatják a gyerekeket. Ez fontos is: ha megnézzük, Magyarországon nagyjából 1,2-1,3 millió 16 éven aluli gyermek van, ami a társadalom átoltottságára is jelentősen tud hatni. De már most látszik, hogy lesznek szülők, akik biztosan nem fogják engedni beoltatni a gyermekeiket. A teljes interjú a portálon olvasható

Legolvasottabb cikkeink