• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Drágább lehet a gyógyszer a dohányzó asztmásnak

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Csökkentenék a gyógyszerár-támogatás mértékét azoknál az asztmás és tüdőbetegeknél, akik dohányoznak.

Ez lehet az első eleme az úgynevezett beteg-együttműködésen alapuló támogatásnak - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjújában az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója. Sélleiné Márki Mária kifejtette, számtalan olyan része van a gyógyszerár-támogatásnak, ami nem hatékony, ezért ezeket a változtatásokat amúgy is meg kellett volna hozni. Tény, hogy ehhez társult egy kormányzati elvárás, ami ezt a folyamatot felgyorsította. Ráadásul egyértelművé vált, hogy az idei költségvetési előirányzat nem tartható ilyen nagyságrendű támogatáskiáramlás mellett. Ezért szükség volt arra, hogy az intézkedések egy része július 1-jével hatályba lépjen.

A bevételi oldalt érintően a gyártók befizetési kötelezettségének emelése történt meg a támogatott forgalom 12 százalékáról 20 százalékra. Az orvoslátogatói díj is növekedett, s megkezdődött az úgynevezett támogatásvolumen-szerződések felülvizsgálata is. A kiadási oldalt érintően bevezetik a nemzetközi referenciaárazást, hogy a gyártók ne adhassák sokkal drágábban a medicinákat Magyarországon, mint az EU legolcsóbb tagállamaiban.

Az intézkedéscsomag további részeként megemlítette azt a kormányhatározatot, mely előírja, hogy 2012. január 1-jéig milyen előkészítő munkálatokat kell végezniük. Ennek fontos eleme a beteg együttműködésén alapuló rendszer kidolgozása. Eszerint a gyógyszerek támogatási százalékának megítélésénél szükség van arra, hogy a beteg együttműködjön az orvossal, egyáltalán beszedje a medicinát, s ne alkalmazzon mellette az életmódjában olyan dolgokat, amelyek hatástalanná tehetik a terápiát. Erre jó példa, hogy az asztmás gyógyszerek hatásosságát nagymértékben meghatározza, dohányzik-e a beteg.

Még csak a terv szintjén lehet beszélni róla, hogy bizonyos időközönként felülvizsgálnák a páciens állapotát, és ha világosan megállapítható, hogy dohányzik, akkor az asztmagyógyszerét nem 90 százalékos, hanem csak 50 százalékos támogatással kaphatná meg. A gyógyszeres terápia csak a panaszokat enyhíti és a szövődmények valószínűségét csökkenti, a légúti funkció hanyatlásának megállítására csak a dohányzás felfüggesztése képes.

Sélleiné Márki Mária közölte, ezzel az egészséges életmódra próbálják ösztönözni a beteget, és szeretnék azt is megakadályozni, hogy a támogatott gyógyszer teljesen hatástalanná váljon. Van egy másik módszer is, amikor jutalmazzák a beteg együttműködését. Ha a páciens megfelelően szedi a gyógyszerét, és elér egy adott célértéket - például a cukorszintnél -, akkor kaphatná magasabb támogatással a gyógyszert. Ezek azonban még csak tervek, a szakmával történő egyeztetés folyamatban van.