• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Drágulnak a gyógyászati segédeszközök

Lapszemle Forrás: Népszava

A diabétesz tesztcsíkok ártámogatását 70-50 %-ra csökkentenék, s teljesen megszüntetnék az inzulin-adagolópenek támogatását.

Még a mankók is drágábbak lehetnek március 1-től, miután a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási (tb) támogatásának drasztikus csökkentését javasolja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) – írja a Népszava online. A lap birtokába került tervezetből az derul ki: a biztosító nemcsak általánosan csökkentené az egészségkárosodásokat "elviselhetővé" tevő eszközök támogatását, hanem olyan speciális intézkedéseket is szorgalmaz, melyek lényegesen ronthatják a kötszerekhez, inkontinencia betétekhez, sztomaterápiás-, illetve járást segítő eszközökhöz, de a vércukorszintmérő-tesztcsíkokhoz való lakossági hozzáférést is.

Bár már 2011-ben is nyilvánvalóvá vált, hogy nem szántak elegendő pénzt e területre, az idei költségvetési keretet az utolsó pillanatban egy kormányülésen még tovább, 43,3 milliárdra csökkentették, így egyértelmű, hogy az Orbán-kormány – a gyógyászati segédeszközöt terén - brutális megszorításokra készül. Az OEP javaslataiból pedig kitűnik: a segédeszközök esetében is a betegek, a rászorulók lesznek a spórolás áldozatai – csakúgy, mint a gyógyszerkassza megkurtításánál.

A tervezet szerint a tb-támogatási szintek közül teljesen megszüntetnék a 98 %-os kulcsot, így a fogyatékosot csak 70-90 %-os tb-támogatással juthatnának szükséges eszközeikhez, 50-70 %-ossal a tartós egészségkárosodással élők, s mindössze 0-50 % közötti ártámogatást kapnának azok, aki átmenetileg szorulnak valamilyen gyógyászati segédeszközre. Az OEP-javaslat szerint ráadásul bővítenék a nem támogatható kellékek körét, a közgyógyellátásban bevezetnék az úgynevezett vénydíjat és szigorítanák az eszközfelírás szabályait is.

Az egyes betegségekhez kapcsolódó segédeszközök támogatását is megvágnák, így például az inkontinenciában szenvedők által használt betétek támogatását 80-ról 70 %-ra mérsékelnék. Ugyancsak 80-ról 70, illetve 50 %-ra csökkenne - a járást segítő eszközök, azaz a mankók és járókeretek kompenzációja, de 70-ről 60 %-ra apadhat a hallásjavító eszközök - hallókészülékek - támogatása is, sőt, a tervezet még azt is felveti, hogy spórolás céljából emeljék a hallásvesztés küszöbét. A diabétesz tesztcsíkok 80 %-os ártámogatását 70-50 %-ra csökkentenék, s teljesen megszüntetnék az inzulin-adagolópenek támogatását, mondván: ezt a cégek amúgy is ingyen biztosítják. Hazánkban – a felmérések szerint – 1,5 millió cukorbeteg él, akiknek az 50 %-os ártámogatással éves szinten mintegy 2,5-szer többe kerülhetnek majd a tesztcsíkok, vagyis a jelenlegi mintegy 20 ezer helyett több mint 50 ezer forintba.

Még nem drágul, csak vizsgálják: reagál az államtitkárság