• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Drámai elvándorlás az egészségügyből

Lapszemle Forrás: mno.hu

Több mint kétezer magyar szakember gyógyít az Európai Unió más országaiban.

Miközben Magyarország óriási szakemberhiánnyal küzd az egészségügyben, és sorra mondanak fel az orvosok a kórházakban, az Európai Unió fejlettebb gazdaságai mágnesként vonzzák a magyarokat – derül ki az mno.hu által összegyűjtött adatokból.

Európában a legnagyobb számban Németországban gyógyítanak magyar orvosok, csaknem 1600-an. Az Egyesült Királyságban dolgozó orvosok létszáma 2009 óta 70 százalékkal (202-ről 342-re), a nem orvosi személyzethez tartozók száma 126 százalékkal, a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálatban dolgozó magyar szülész- és védőnők száma pedig 76 százalékkal nőtt.

Bár földrajzi közelsége miatt Ausztria lehetne a legvonzóbb célpont a kivándorló egészségügyi dolgozók körében, kiderült, a szomszédos országban „mindössze" 142 orvost és ápolót regisztráltak az Osztrák Egészségügyi Minisztérium (BfG) 2014-es adatai szerint. A tartósan külföldön dolgozókkal együtt mindenesetre több százra tehető azok száma, akik a jobb anyagi megbecsülés reményében például bécsi vagy salzburgi kórházakra cserélték hazai állásukat.

Németországban ugyanakkor a 2014. december végi állapotok szerint 1597 magyar orvost regisztráltak. Ezzel Magyarország éppen lecsúszott a dobogóról, az európai államokból ugyanis a legtöbb külföldi orvos Romániából (3857), aztán Görögországból (3011), majd Ausztriából (2695) és Lengyelországból (1936) települt át. Hazánkból tavaly 174-en vállaltak munkát német kórházakban. Érdemes megjegyezni azt is, hogy a Németországban dolgozó orvosok több mint tíz százaléka külföldi; a számuk tavaly meghaladta a 34 ezret.

Az orvoselvándorlásra leginkább a fizetések alakulása ad választ. A Das Krankenhaus (magyarul: A kórház) című német szaklap néhány éve megjelent összehasonlító elemzése szerint egy osztrák kórház kezdő orvosa forintra átszámolva több mint fél-háromnegyed millió forintot vihet haza havonta, tapasztalt kollégája viszont, aki legalább tizenkét éve a pályán van, megközelítőleg kétmillió forintot keres. Németországban ennél is jobb a helyzet: ott a legalacsonyabb kezdő fizetések is elérhetik a 700 ezer forintot, a kétmilliós határ átlépése pedig 8-10 év után már egyáltalán nem lehetetlen.

A kivándorlást és az elhelyezkedést segíti, hogy a hivatalos tájékoztatás szerint lényegében automatikusan elismerik a képzését mindazoknak az ápolóknak és orvosoknak, akik Magyarországon munkát vállalhatnának, praktizálhatnának. Az akkreditációhoz csak a bizonyítványokra és egy szabad délelőttre van szükség.

Kicsit nyugatabbra, az Egyesült Királyságban a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) kötelékében álló magyar orvosok száma 2014 szeptemberében 342 volt. A további, nem orvosi személyzethez tartozó magyarok számát a Health and Social Care Information Centre adatai alapján ugyanebben az időszakban 504-re tették, a szülésznők és védőnők között összesen 113 magyart tartottak nyilván.

További részletek a weboldalon.