• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Drámai háziorvoshiánnyal küzd az ország

Lapszemle Forrás: vaol.hu

Hiába a többmilliós támogatás, a régóta üresen álló háziorvosi praxisokra továbbra sem akad jelentkező.

Vas megyében van olyan körzet, ahol már négy éve nincs háziorvos. A megmaradt kevés orvos a városokat részesíti előnyben. A legrosszabb helyzetben Borsod-Abaúj-Zemplén megye van, itt 35 körzet már legalább fél éve betöltetlen, és közülök hét már 12 éve gazdátlan. Vas megyében ugyan nem olyan rossz a helyzet, mivel csak Csongrád, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében van kevesebb betöltetlen háziorvosi körzet – írja a vaol.hu portálja.


Nem szabad azonban elmenni a tény mellett, hogy hét körzet Vasban is betöltetlen. Van, amelyik már csaknem négy éve. A helyzet a döntéshozók számára sem ismeretlen, az Országos Egészségpbiztosítási Pénztár már 2014-ben meghirdette a tartósan betöltetlen praxisok számának csökkentését célzó pályázatát, amelyre akkor 500 millió forintot szánt, s végül 413-at fizetett ki, így 38 körzetben ismét megnyílt a háziorvosi ellátás lehetősége.
A lehetőség tavaly is adott volt, szintén 500 millió forintos kerettel. A támogatások kiosztását a praxisok üresen eltöltött éveinek száma alapján határozták meg, így a legalább hatvan hónapja betöltetlen helyek megnyitásáért 10 millió forintos forrást lehetett elnyerni, szabad felhasználással.


Az orvoshiány megoldására a félmilliárd forintos központi forrás pályázat formájában az idén is rendelkezésre áll. Jelenleg 252 betöltetlen háziorvosi praxis van az országban, tavaly augusztusban pedig még 300 volt, azonban hiába a többmilliós támogatás, a régóta üresen álló háziorvosi praxisokra továbbra sem akad jelentkező.


Vas megyében, Ölbőn több mint négy ée, Egyházashetyén 32 hónapja, Ostffyasszonyfán kerek húsz éve, Vasszécsenben és Hosszúpereszteg esetében pedig tavaly szeptember óta betöltetlen a háziorvosi praxis. Szentgotthárdon pedig tavaly január óta nincs egy körzetben gyermekorvos.


A háziorvosi kar vészesen elöregedőben van, a háziorvosok 45 %-a hatvan éven felüli. Évente csupán nyolcvan-száz fiatal orvos jelentkezhet háziorvosi rezidensképzésre, és még ezt a keretszámot sem tudják betülteni évek óta. A végzett, frissen szakvizsgázott háziorvosok fele pedig külföldön kezd el praktizálni. Emiatt a háziorvosok átlagéletkora jelenleg 57,5 év, ez két év múlva eléri a hatvanat.


További részletek a portálon olvashatók!