• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Drogéria lesz a keserű pirula

Lapszemle Forrás: Népszava Online

December vége a határidő, amíg a gyógyszerészek bevásárolhatják magukat a nem szakmabeli tulajdonosok patikáiba.

Csakhogy a ma üzemelő gyógyszertárak ötödénél nem éri el a gyógyszerészi tulajdon a 25 %-ot, sokaknak egyáltalán nincs kedve beruházni egy veszteséges vállalkozásba, sokan pedig ódzkodnak a hitelfelvételtől. Ám azoknak, akik mégis megpróbálkoznának ezzel, szinte esélyük sincs év végéig eljutni a szerződéskötésig – írja a Népszava – online.

A tulajdonváltásra adott határidő néhány héten belül lejár, az OTP viszont csak csütörtökön közölte, hogy elindult a patikaműködtetési szabályok változása miatt létrehozott hitelkonstrukciója. Más, országos lefedettségű banknál eközben el sem érhető az állami garanciával kínált kölcsön, így szinte esélyük sincs a hitelfelvételre azoknak a gyógyszerészeknek, akik még most, a gyógyszertár-üzemeltetési szabályok változásának finisében határoznának úgy: mégis hitelt vesznek fel, hogy megmaradjon munkahelyük. Az OTP-nél is gond lehet az idő szűkössége, hiszen a banknál egy ingatlanbecslés is 6–8 hét, a teljes hiteligénylésre tehát nincs elég idő december végéig.

A ma üzemelő patikák csaknem ötödében nincs meg a jövő januártól kívánt szakmai tulajdonrész: 487 gyógyszertárban nem biztosított a 25 százalék, 382-ben pedig az 50 százalékos gyógyszerészi tulajdonhányad. A törvényben előírt tulajdonrendezéssel érintett patikák közül 390-400 tartozik valamilyen gyógyszergyártói vagy egyéb patikalánchoz, így január 1-től 500 patika helyzete válik bizonytalanná.

Az országban jelenleg 2333 közforgalmú patika, 668 fiókgyógyszertár és csaknem 260, orvos által működtetett kézi gyógyszertár van. Ezek mellett mindössze 70 kórházi patika végez közvetlen lakossági ellátást, s még néhány fiókgyógyszertár működik. Összességében ma a lakosság 5%-a él olyan kis, néhány száz lakosú településen, ahol helyben nincs is patika, ez a szám azonban jelentősen nőhet akkor, ha az érintett 869 közforgalmú gyógyszertár nagyobb hányadában nem következik be a tulajdonosváltás, illetve az állami felvásárlás.

Már nyáron egyértelmű volt: az érintett patikák nagy része közvetlen veszélyben van, hiszen a közforgalmú patikák tulajdonosi szerkezetének megváltoztatására szükséges pénz a legtöbb gyógyszerésznek nem áll a rendelkezésére, máshol pedig szándék nincs arra, hogy „bevásároljanak".

Az alap egyik konstrukciója a patikákban dolgozó gyógyszerészeknek adna támogatást: a 10 milliárdos keretből a gyógyszerészek minimum 5, maximum 60 millió forint hitelt igényelhetnek, 10 éves futamidőre. A rendelet egyéves tőketörlesztési türelmi időt is biztosít, az elvárt önrész 10, a kamat pedig 9-10%, amiből hármat a gyógyszerész fizet, a fennmaradó, legfeljebb 7 százalék törlesztését pedig az állam magára vállalja - ingatlanfedezetet viszont a gyógyszerésztől kérnek. A második konstrukció a patika-tőkeprogram, amelyben az MFB tőkebefektetéssel foglalkozó leányvállalata, a KvfP Zrt. megvásárolja az üzletrészt, átmenetileg tulajdonossá válik, a gyógyszerész pedig 5 év alatt vásárolhatja meg. Ha egyik magyarországi gyógyszerész sem jelentkezik érte, akkor az marad az MFB leányánál, vagyis az államé lehet a gyógyszertár, és az állam válhat majd többségi tulajdonossá 2017-re.

További részletek a Népszava – online oldalán

Legolvasottabb cikkeink