• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

"Dühítő, hogy 30 hetes terhesen patikákba kell rohangálni"

Lapszemle MA 06:00 Forrás: Telex

Nehéz hozzájutni a vakcinához, s van, aki 56 ezer forintot fizetett ki a két oltásért - miközben terjed a szamárköhögés.

Járványszerűen terjed a szamárköhögés Magyarországon, annak ellenére, hogy itthon magas az átoltottság a betegség ellen. A gyerekkori védőoltás hatásossága gyorsan csökken, így felnőttkorban is ajánlott lehet az oltás, főleg akkor, ha valaki gyakran mozog újszülöttek közelében, hiszen a babák az első két hónapban egyáltalán nem védettek a betegséget okozó baktérium ellen, így az rájuk a legveszélyesebb, írja a Telex.

A megfelelő időben beoltott kismama azonban saját antitestjeit átadhatja a születendő gyerekének, így bizonyos fokú védettséget már akkor is szerez a baba, amikor még nem kaphatja meg az első saját oltását. Itthon elméletben háromféle vakcina kapható terhes nőknek, az Adacel Polio, a Repevax és a Boostrix. Mindegyik hatékony a születendő baba védelmére is – legalábbis amikor épp nincs készlethiány mindegyikből az országban.

„Számomra az egész helyzet dühítő, hogy 30 hetes terhesen patikákba kell rohangálni, és pluszpénzeket kifizetni. Azt se értem, hogy ha megérkezett az a 10 ezer darab vakcina, akkor azóta hova tűnt? Miért nem a háziorvosok adják le az igénylést, hogy a körzetükben van X darab 3. trimeszteres állapotos, akiknek be kéne adni SOS?” – írja a lap egyik olvasója.

Nem csak ő járt így az oltással, korábban másik olvasónk is jelezte – igaz, még a 10 ezer darabos vakcinaszállítmány előtt –, hogy szinte elérhetetlen az oltóanyag. „Másfél-két hete a háziorvosom felírta nekünk receptre az oltást. Meg is beszéltük, hogy mivel a 34–36. hét között ideális beadatni, nem sok időnk van. El is kezdtük a nyíregyházi gyógyszertárakat utolérni telefonon, hogy hol érhető el az oltóanyag. Csütörtökön, augusztus 8-án ért minket a döbbenet, hogy nemcsak a városban, de Debrecenben sem érhető már el. Egy nyíregyházi patikus adta a tippet, hogy már csak Budapesten tudom beadatni oltóponton. Papírforma szerint augusztus 13-án töltöm a 36. hetet, tehát sok gondolkodási időnk nem volt” – írta az olvasó. „Helyi kismamacsoportba írtam egy posztot, amire egy privát válasz érkezett egy kórházban dolgozó hölgytől. Hasonlóképpen jártak, és egész héten Nyíregyházától Szegedig próbáltak gyógyszertárakat elérni telefonon, hogy hol érhető el az oltás, de semmi. A férje is egészségügyi dolgozó, de nem jutottak előre. Ők a Budai Oltóközpontba kaptak akkor hirtelen időpontot.”

Az olvasó végül nagyjából 56 ezer forintot fizetett ki a két oltásért Budapesten.

További részletek a Telexen.