• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Durvább betegségek terjednek az ovisok között

Lapszemle 2021.10.28 Forrás: szabadeuropa.hu
Durvább betegségek terjednek az ovisok között

Nem visszaesnek a kicsik, hanem újabb és újabb víruscsoportokkal találkoznak, csak most hiányzik a gyerekekből a természetes védettség.

Tömve vannak a gyermekorvosi rendelők, mert a bölcsődei és óvodai beszoktatáskor elkapott betegségek hosszabb, esetenként súlyosabb lefolyásúak. A járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze volt a maszkhasználat és a találkozások számának csökkenése, emiatt a két-három éves korosztály nem esett át az életkorának megfelelő apróbb megbetegedéseken a közösségbe kerülést megelőzően, írja a szabadeuropa.hu.

„A gyerekek lépten-nyomon betegek, egyik fertőzésből esnek a másikba. Nem az a probléma, hogy nagyon betegek, hanem az, hogy sokáig, mert lassan gyógyulnak” – mondta a Szabad Európának Korausz Etelka pomázi gyermekorvos.

A szakember szerint nehezebben gyógyulnak a gyerekek, de mivel nincs olyan kutatási eredmény, amely egyértelműen a járvány miatti távolságtartásra vezeti ezt vissza, ezért óvatos. „A legjellemzőbb tünetek, amelyekkel felkeresik a rendelést, az elhúzódó köhögés, amelyet nátha is kísér, lázzal vagy anélkül” – mondta.

Póta György orvos, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti Szakmai Egyesületének korábbi elnöke szerint természetes, hogy a bölcsőde és óvoda elkezdésekor mindenféle kórokozókkal találkoznak a gyerekek, mivel korábban otthon, védett környezetben voltak.

Póta György szerint egy óvodában évente átlagosan húsz-harmincféle vírusfertőzéssel találkozik a gyerek, amelyből hat-nyolc okoz tünetet, vagyis lesz tőle beteg.

„A távolságtartás miatt tavaly ősszel alig találkoztam köhögős, náthás, lázas gyerekkel, pedig normál esetben naponta tucatnyi ilyen esettel van dolgom. Megdöbbentő volt látni, hogy a koronavírus-járvány miatti távolságtartás olyan hatással járt, hogy eltűntek a banális, vagyis a normál vírusfertőzések” – mondta.

Idén ősszel azonban teljesen más vírusgenerációval találkoztak a gyerekek az óvodákban és bölcsődékben. „Olyan mérhetetlen számban jelentek meg a köhögős, náthás vírusfertőzések, amilyet korábban nem tapasztaltam” – mondta az orvos. Póta György szerint a szülők nem értik, miért gyógyulnak ilyen lassan a gyerekek, miért esnek vissza harmadszor is. „Ez nem visszaesés, hanem újabb és újabb víruscsoportok, csak most hiányzik a gyerekekből az a természetes védettség, amely korábban lehetővé tette, hogy csak minden harmadik vagy negyedik fertőzést kapjanak el” – hangsúlyozta a szakember.

Legolvasottabb cikkeink